Timijan (Tymus vulgaris L.)

Uporabni del rastline: rastlina timijana (Thymi vulgaris herba)

Drugo ime: vrtna materina dušica.

Opis in nabiranje

Timijan je cvetoča trajnica iz družine ustnatic (Lamiaceae). Cveti z drobnimi svetlorožnatimi cvetovi. Zraste kot  grmiček, ki je visok 15-30 cm in širok 40 cm. Pozimi lahko pozebe, zato ga sadimo na sončne lege. V mnogih evropskih državah ga umetno gojijo. Za medicinske namene liste timijana odstranijo od stebel. Določeno je, da mora suhi timijan vsebovati 5 ml eteričnega olja na 1 kg posušene rastline, če ga nameravamo uporabljati v terapevtske namene.

Uporabni deli rastline in delovanje

Eterično olje timijana vsebuje glavni spojini: timol in karvakrol, ki delujeta antiseptično. Timijan vsebuje še mnogo flavonoidov in rožmarinsko kislino ter druge spojine. Timijan deluje proti virusom, bakterijam, glivam in parazitom. Dokazali so, da deluje proti glivici Candidi albicans.  Uporabljamo ga pri virozah in bakterijskih okužbah v dihalih. Dodajamo ga v čajne mešanice pri zamašenem nosu, saj utekočini sluz v dihalnih poteh in pospeši izkašljevanje ter uničuje viruse pri prehladu ali bronhitisu. Pomaga pri vnetem grlu, vnetju ustne sluznice, vnetju glasilk in slabem zadahu. V ta namen si pripravimo raztopino za grgranje. 15 timijanovih kapljice nakapamo v vodo ali čaj. Pred grgranjem si je potrebno umiti zobe.
Pri otrocih in odraslih učinkovito odstranjuje parazite v črevesju. Pri glistah jemljemo 15 timijanovih kapljic trikrat dnevno.
Lajša ugrize in pike žuželk. Timijanove kapljice nakapamo na krpo, ki jo položimo na obolelo mesto. Kot obkladek olajša tudi revmatične bolečine.
Neješče osebe pol ure pred jedjo popijejo 15 timijanovih kapljic v kozarcu vode za povečanje apetita.
V ljudski medicini olajša delovanje jeter, zato ga uporabljamo pri težavah s kožo, kot je dermatitis, mastna koža ali akne. Pri izboljšanem delovanju jeter telo lažje in učinkoviteje izloči strupe iz telesa, saj se strupi v jetrih npr. pretvorijo v učinkovino, ki jo ledvice lažje izločijo.
Pri telesni oslabelosti, npr. po preboleli bolezni, uživamo timijanove pripravke, ker timijan deluje tonično. Poveča še izločanje urina ter tudi tako pomaga izločati strupe iz telesa.

Izdelki patra Simona Ašiča, ki vsebujejo timijan:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2014.
2. Reddy P. Thymus vulgaris. Traditional Uses and Pharmacological. Departement of Biotechnology, Gitam Institute od Technology, Visakhapatn
3. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002.
4. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Timijan (Tymus vulgaris L.)