O nas

Zeliščna lekarna patra Simona Ašiča s čajnico in prodajalno

Cistercijanska opatija Stična je leta 1992 ustanovila družbo SITIK z namenom, da širšemu krogu ljudi omogoči dostop do bogate dediščine patra Simona Ašiča.

Pater Simon Ašič je bil že za časa svojega življenja najbolj poznan stiški menih, ki je obiskovalcem z veliko dobrote in potrpežljivosti razdajal zeliščarsko znanje, pridobljeno s študijem takrat dostopne literature. Izkušnje drugih strokovnjakov je dopolnjeval tudi z lastnimi izkušnjami.

Cistercijanska opatija ima od leta 2000 za izdelke, ki jih izdeluje po izvornih recepturah patra Simona Ašiča, registrirano lastno blagovno znamko. Z nadaljevanjem zeliščarske tradicije in njeno nadgradnjo z najnovejšimi spoznavanji s področja farmakognozije si je blagovna znamka pri svojih kupcih pridobila velik ugled in zaupanje.

Velika izbira zeliščnih pripravkov, čajne mešanice po meri ter nasvet farmacevta

V zeliščni lekarni patra Simona Ašiča v Stični lahko obiskovalci tako dobijo strokoven nasvet farmacevta, naročijo čajne mešanice po meri glede na lastne želje in potrebe, kupijo že pripravljene čajne mešanice in druge zeliščne pripravke, ali pa si v lično urejeni čajnici v mirnem okolju in sproščenem vzdušju privoščijo skodelico zdravilnega čaja.

V Zeliščnem vrtu patra Simona Ašiča, ki smo ga v zahvalo in spomin patru Simonu Ašiču ter g. Jožetu Kukmanu, mag. pharm., odprli v letu 2022, si lahko ogledate tudi nekatere značilne zdravilne rastline ter posedite v mirnem okolju najstarejšega, a še kako živega slovenskega samostana.


Sitik

O izvoru našega imena govori celo legenda.

Ptiček je v latinščini prepeval: »SIT HIC!«, kar v prevodu pomeni: »TUKAJ NAJ BO!«. Na mestu, kjer je pel ptiček, so cistercijani leta 1132 pričeli z gradnjo samostana, ki stoji in deluje še danes.

Iz omenjene legende izhaja ime kraja Stična, kakor tudi ime podjetja SITIK, v katerem po recepturah znanega stiškega patra in zeliščarja Simona Ašiča izdelujemo domače jabolčne kise, zeliščne čajne mešanice, tinkture, mazila in druge zeliščne pripravke, naša samostanska vrtnarija na »Marofu« pa poskrbi za bogato izbiro okrasnega cvetja in zdravih zelenjavnih sadik.


Samostan v Stični

Stiška opatija je najstarejše duhovno in kulturno središče na Slovenskem, saj njeni začetki segajo v leto 1132, torej v čas romanike.

Samostan v Stični je kmalu po ustanovitvi postal versko, cerkveno, kulturno in gospodarsko središče Kranjske. Samostanska knjižnica je varovala dragocene iluminirane Stiške rokopise v latinščini iz 12. in 13. stoletja. V samostanu je leta 1428 nastal tudi pomemben Stiški rokopis, eden prvih pisnih spomenikov v slovenščini. Samostan je skozi stoletja sicer spreminjal svojo stavbno podobo, vendar je vse do danes ohranjeno tudi najstarejše jedro samostana, ki ga tvorita križni hodnik in redovna cerkev.

V času reform Jožefa II. je bil samostan leta 1784 razpuščen. Po 114 letih, leta 1898, so se beli menihi ponovno vrnili v Stično, kjer v cistercijanskem duhu »Ora et labora« nadaljujejo svojo večstoletno pot.

Samostan v Stični je edini še delujoči cistercijanski samostan in obenem eden največjih kulturnih, sakralnih in arhitekturnih spomenikov pri nas. Zraven samostana deluje tudi Muzej krščanstva na Slovenskem, z zanimivimi stalnimi in občasnimi razstavami ter drugimi spremljajočimi dogodki.

Pridite k nam na
sprostitev in čaj

Pokličite nas: +386 (0)1 7877 065

Oglejte si tudi:

Dokumenti :