Rman (Achillea millefolium L.)

Uporabni del rastline: rastlina rmana (Millefolii herba)

Ljudska imena: jermanec, mezinec, škorcelj, škrokotec, škrotovec, škorecelj, arman, erman, kaček, kačjek, korancelj, korocelj, oškerc, skorejca, škarucelj, skorocelj, skoreca, skokotec, repiček, romancvet, ruja, krvavnik, jezičec, oškrec, raja, škreca, škrobec, škrocelj, škročič, armanc, grenki rman, zavrelec, zavrelčec, hrman, škrokotovec, purečjak.

Opis in nabiranje

Rman je pri nas pogosta travniška rastlina, ki jo najdemo rasti tudi ob poteh, njivah, po suhih in mokrih krajih. Zraste do 80 cm visoko. Je trajnica in sodi v družino košarnic (Asteraceae). Listi so spodaj pecljati, zgoraj pa sedeči, suličasti, dvakrat peterodeli in dlakavi. Cvetni koški so beli in rožnati in združeni v češuljasto socvetje. Vsa rastlina prijetno diši, če pa jo zmečkamo s prsti, je grenkega okusa.

Uporabni deli rastline in delovanje

Rman vsebuje 0,2 do 1,4 % eteričnega olja (kafra, 1,8-cineol,  β-pinen) seskviterpenske laktone (npr. ahilin), flavonoide in njihove glikozide, salicilno kislino, vitamin C, folno kislino, čreslovine, grenčine, hidroksikumarine (eskuletin), saponine, fruktozo, glukozo, aminokisline in njihove amide (alanin, asparagin, histidin, lizin), maščobne kisline, β-sitosterol in glikoalkaloide (ahilein). Znanih je več kot 100 spojin v rmanu.
Rman ima protimikrobno delovanje, deluje npr. proti bakterijam Echerichia coli, Klebsiella pneumoniae ter proti glivam, kot sta npr. Aspergillus niger in Candida albicans. Deluje še protivnetno.
Z raziskavami so potrdili, da rman učinkuje antioksidativno. Deluje proti krčem gladkih mišic in pospeši nastanek menstruacije, zato ga dodajamo v čajne mešanice za lajšanje bolečin pri menstruaciji ter urejanje ženskega ciklusa. Poveča nastajanje žolča v jetrih in izločanje žolča iz žolčnika, zato ga dodajamo v čajne mešanice za jetra, črevesje in žolč. Spodbuja apetit in poveča izločanje želodčnih sokov.
V kliničnih raziskavah so dokazali, da rman zaradi diuretičnega delovanja zniža povišan krvni tlak. Zniža tudi koncentracijo LDL holesterola v krvi. Osebe, ki imajo težave s srcem, imajo pogosto pridružen tudi povišan krvni tlak in povišan holesterol v krvi, zato je pater Simon Ašič, rman dodal v čajne mešanice za srce.
Ker je čaj iz rmana grenkega okusa in grenčine povečajo izločanje prebavnih sokov, ga dajemo skupaj z drugimi zdravilnimi rastlinami piti otrokom, ki so neješči.
Pater Simon Ašič je dejal: “Kdor pije krrt, ne bo šel kmalu v krtovo deželo.” To mešanico sestavljajo štiri zdravilne rastline: kopriva, regrat, rman in trpotec. Spodbudijo dobro delovanje treh organskih sistemov: prebavil, sečil in dihal. Rman prebavnemu traktu pomaga pri njegovem delovanju. Za ohranjanje zdravja je torej priporočljivo občasno piti čaj KRRT.
Zunanje, na koži, rman v mazilih uporabljamo pri vnetjih kože ter za rane, ki se počasi celijo.
Nosečnicam uporabo odsvetujemo, ker lahko povzroča krče maternice. Možni so tudi neželeni učinki pri jemanju pripravkov iz rmana, kot je npr. dermatitis. V tem primeru moramo z jemanjem takoj prenehati. Ne smejo ga jemati tudi bolniki z epilepsijo.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje rman:

Viri:

1. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002.
2. Kreft S. Sodobna fitoterapija. Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana, 2013.
3. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.
4. Kromar J. Naše domače zdravilne rastline. Mohorjeva družba v Celju, Celje, 1950.

Rman (Achillea millefolium L.)