Plešec (Capsella bursa pastoris L.)

Uporabni del rastline: zel navadnega plešca (Bursae pastoris herba)

Ljudska imena: kašica, mesec, plevelka, rižnica, škofove kapice, škofova kapica, kobulica, poljska preslica, pucalica, srčenica, divja repica, železna trava, zilc, bobulica, bobulca, vročenica, luščec, plešic, plešič, stanovnik, taška, uročenica.

Opis in nabiranje

Plešec raste skoraj povsod, najraje pa na obdelani zemlji, po njivah in ob poteh. Je eno ali dvoletna zdravilna rastlina in sodi v družino križnic (Brassicaceae). Steblo, ki je skoraj golo, nosi nazobčane, suličaste liste. Na vrhu stebla in na koncu vejic so grozdasta socvetja, sestavljena iz majhnih belih cvetov. Nabiramo ga od aprila do novembra. 

Uporabni deli rastline in delovanje

Plešec vsebuje biogene amine, kot so holin, acetilholin, prolin, tiramin in histamin. V njem najdemo tudi minerale v sledovih, kot so železo, baker, kalij, kalcij, mangan in kobalt. 100 g rastline vsebuje 36 g proteinov, 4,2 g maščob, 44 g ogljikovih hidratov. Prisotnih je nekaj vitaminov: vitamin B1, vitamin B2, vitamin A in vitamin C. Peptid diozmin ima antihemoragično delovanje, ustavlja krvavitev, saj oži krvne žile in utrjuje njihove stene. Tako lahko plešec ustavlja krvavenja v želodcu, črevesju (plešec dodajamo v čajne mešanice za lajšanje težav s hemoroidi), ledvicah, pljučih, maternici, nosu in pri ranah. Izboljša delovanje črevesja, saj zvišuje tonus črevesja in tako spodbuja peristaltiko (tudi to je razlog, da ga dodajmo v čajne mešanice za lajšanje težav s hemoroidi). Tiramin povzroča krčenje maternice in popadke pri porodu.
Uravnava visok in nizek krvni tlak, podobno kot bela omela, le da je njegovo delovanje šibkejše.
Znanstveniki danes ugotavljajo, da plešec izraža še protimikrobno, protivnetno, antioksidativno, hepatoprotektivno (deluje zaščitno na jetra) in sedativno delovanje.
Plešca ne priporočamo osebam z zmanjšanim delovanjem ščitnice.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje plešec:

Viri:

1. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002.
2. Al-Snafi A. The Chemical Constituents and and Pharmacological
3. Effects of Capsella bursa-pastoris – a review. International Journal of Pharmacology & Toxicology / 5(2), 2015.
4. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Pripravila: Barbara Kozan, mag.farm.

Plešec (Capsella bursa pastoris L.)