Pirnica (Agropyrum repens L.)

Uporabni del rastline: korenina pirnice (Agropyri radix)

Drugo ime: bored, glistnek, grana, perenka, perjovica, pirika, plazeča pirnica, pirovca, raba, skrada, škrada.

Opis in nabiranje:

Pirnica je trajna zel in zelo nadležen plevel, ker segajo korenine globoko in imajo številne živice. Raste po poljih, vrtovih, ob poteh. Steblo je do 80 cm visoko. Cveti od junija do avgusta. Zdravilna je korenika. Izkopavamo jo marca in aprila ter septembra in oktobra. Najlaže jo dobimo za plugom ob spomladanskem in jesenskem oranju in deloma za brano. Tam jo je treba pazljivo odbrati od drugih korenin. Skrbno oprano sušimo na soncu, dokončno pa pri umetni toploti do 55 °C, sicer splesni in ni za rabo.

Uporabni deli rastline in delovanje:

Vsebuje veliko zdravilnih snovi in zelo dobro učinkuje. Deluje v marsičem podobno kot njivska preslica. Čaj odlično čisti kri. Še boljša je mešanica: pirnične korenine, listi črnega bezga, bršljanasta grenkuljica, velika kopriva. Čajno žličko mešanice poparimo s 0,25 l kropa in popijemo na dan 2–3 skodelice čaja, sladkanega z medom. Zelo učinkovit je sok iz svežih korenin pri boleznih, ki se pojavljajo zaradi pomanjkanja rudnin in vitaminov: bolezni bronhijev, skrofuloza, otekle bezgavke, rahitis, bledičnost, slabokrvnost, motnje v prebavi, gnojna vnetja, suhi in vlažni ekcemi, beli tok, pljučnica, vnetje rebrne mrene in maternice. Čaj ali svež sok iz korenin se obnese pri protinu in revmi, vodenici, bolezni mehurja, kadar se zapira voda pri otrocih in starih ljudeh, pri kamnih v mokrilih, bolezni jeter in žolča, pri črevesnem in želodčnem katarju, hemoroidih. Blažilno vpliva pri veneričnih boleznih. Čaj krepi slabotna pljuča in zdravi celo sušico. Sladimo ga z obilo medu in večkrat pijemo.
Pazimo! Predolgo ne smemo uživati, ker bi škodovali ledvicam. Zoper mozoljavost pri mladih ljudeh pripravimo čaj iz mešanice: korenina pirnice, mačehe, njivske preslice in koprive v enakih delih. Eno čajno žličko mešanice poparimo s 0,25 litra kropa in popijemo trikrat na dan po 1 skodelico.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje korenino pirnice:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Pirnica (Agropyrum repens L.)