Pasijonka (Passiflora incarnata L.)

Uporabni del rastline: rastlina pasijonke (Passiflorae herba)

Opis in nabiranje

V Sloveniji raste v toplih predelih, na Primorskem. Sodi v družino pasijonkovk. Ima značilen, zelo zanimiv cvet. Posamezni deli cveta predstavljajo mučilne naprave pri križanju Jezusa Kristusa. Pet venčnih in pet čašnih listov predstavlja deset apostolov, med katerimi manjkata dva, Juda Iškarjot, ki je Jezusa izdal, in Peter, ki ga je zatajil. Pet prašnikov predstavlja pet Jezusovih ran, trije pestiči žeblje za križanje, nitni venec trnovo krono. Pasijonka je močna vzpenjalka – njene vitice predstavljajo biče, s katerimi so bičali Jezusa. Trikrpati listi spominjajo na sulico.
Pasijonki so ime dali jezuiti. Ime Passiflora incarnata je sestavljeno iz latinskih besed: passio pomeni trpljenje, flos je cvetlica in incarnata pomeni učlovečeno, »kar je meso postalo«.
Za čajne mešanice pasijonko nabiramo v času cvetenja – uporabljamo  lahko tudi samo cvetove, plodove za hrano pa v  času zorenja.

Delovanje in uporaba ameriškega slamnika

Pasijonka vsebuje flavonoide, kot sta izoviteksin in izoorientin, ter kumarin umbeliferon, cianogeni glikozid ginokardin ter harmala alkaloide, kot sta harman in harmalin.
Pasijonka pomaga pri nastopu spanca. Hitreje zaspimo. Podaljša čas spanja ter fazo globokega spanca. Uporabljamo jo pri nespečnosti, pri stresu, ko zvečer zaradi le-tega ne moremo zaspati, in pri depresiji ali pretirani zaskrbljenosti ali kakšni drugi bolezni, ki jo spremlja nespečnost. Če se zjutraj prezgodaj zbujamo in ne moremo zaspati nazaj, je tudi priporočljivo jemati pripravek ali čaj, ki vsebuje pasijonko, saj nam bo  le-ta podaljšal spanec oziroma preprečil prezgodnje zbujanje.
Študija na podganah je pokazala, da dolgotrajno prejemanje pasijonke zmanjša stres in s tem poveča motivacijo za delovanje in izboljša motorično aktivnost. Zaznali so tudi povečano možgansko aktivnost pri podganah. Ugotavljali so tudi njeno protivnetno in antioksidativno aktivnost.
V čajni mešanici NočSIT pasijonka skupaj s koreninami baldrijana, listi melise, storžki hmelja in rastlino materine dušice izboljša spanec. Zjutraj se zbudimo spočiti, brez omotice in lahko opravljamo delo s stroji, vozimo avto.
Med nosečnostjo in dojenjem čaja, pripravljenega iz pasijonke, ne uživamo, saj harmala alkalodi delujejo stimulativno na maternico, kar lahko povzroči prekinitev nosečnosti.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje pasijonko:

Viri:

1. Ayala F. Effect of a medicinal plant (Passiflora incarnata L.) on sleep. Sleep science, Julij – September, 2017.
2. Janda K., Wojtkowska k., Jakubczyk K. Passiflora incarnata in Neuropsychiatric Disorders—A Systematic
3. Review. Department of Human Nutrition and Metabolomics, Pomeranian Medical University in Szczecin, 71–460 Szczecin, Poland. December 2020.
4.Kim. M. Role Identification of Passiflora Incarnata Linnaeus: A Mini Review. J Menopausal M. December 2017.
5. Kreft S. Sodobna fitoterapija. Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana, 2013.

Pasijonka (Passiflora incarnata L.)