Oves (Avena sativa L.)

Uporabni del rastline: plod navadnega ovsa (Avenae fructus)

Ljudsko ime: avs.

Opis in nabiranje

Oves je kulturna rastlina, ki ga goje skoraj povsod. Sodi med trave (Poaceae) in zraste do 120 cm visoko. Je skromen in uspeva do 1700 m nadmorske višine, proti severu pa do sedemnajstega vzporednika.

Delovanje in uporaba ameriškega slamnika

Plod ovsa vsebuje saharozo, vitamine skupine B, ki so topni v vodi, zato jih vsebuje iz ovsa pripravljen čaj, ter fruktozo, glukozo, steroidne saponine (avenakozid A in B), 50–60 % škroba, 14-15 % beljakovin, vitamin K, veliko mineralnih snovi, npr. kalij, bor in jod. Iz semenske lupine so izolirali glikozide vanilina in indolni alkaloid gramin.
Alkaloid gramin, ki je derivat triptofana, pomaga pri nespečnosti in pri živčni izčrpanosti. Oves torej pomirja, zato ga dodajamo v čajne mešanice za pomiritev in sprostitev. Triterpenski saponini ovsa zavirajo rast skoraj vseh vrst bakterij in glivic – v ljudski medicini oves razstruplja črevesje. Oves je zelo hranljiv; ker vsebuje vlaknine, velike količine esencialnih aminokislin in mineralnih snovi so ovseni kosmiči eden najboljših dietetičnih prehrambnih izdelkov. Dandanes so ovseni kosmiči priljubljena jed za zajtrk – tudi pater Simon Ašič (1906-1992) je kosmiče priporočal pri telesni in živčni izčrpanosti.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje plod ovsa:

Viri:

1. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002.
2. Kromar J. Naše domače zdravilne rastline. Mohorjeva družba v Celju, Celje, 1985.
3. Willfort R. Zdravilne rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor. Maribor, 1983.
4. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Oves (Avena sativa L.)