Bela omela (Viscum album L.)

Uporabni del rastline:  zel bele omele (Viscii albi herba)

Drugo ime: imela, jelovo ohmetje, medovje, mele, omela, ptičji lim.

Opis in nabiranje

Je zanimiva rastlina, kajti ne raste iz zemlje, temveč kot zajedavec na drevesih. Bolj zdravilna je tista na listavcih. Posebna je še hrastova omela. Omela je majhen, vilasto razraščen zelen grmiček, hrano srka iz gostiteljevega debla in njegovih vej. Je dvodomna rastlina. Cveti marca in aprila. Cvetovi so rumeno zeleni, plodovi pa bele, lepljive jagode – od septembra do novembra. Uporabne so vejice z listi, nabrane spomladi in pozno jeseni. Ima mnogo zdravilnih lastnosti.
Pazimo! V prevelikih količinah je strupena.

Uporabni deli rastline in delovanje

Belo omelo uporabljamo jo za urejanje krvnega obtoka, za zdravljenje ateroskleroze, srčnih težav, zlasti starostnih obolenj srca, šumenja v ušesih, navalu krvi v glavo, izčrpanosti, klimakteričnih pojavov. Omela zvišuje dejavnost žlez v prebavnem sistemu: tako odpravljamo zaprtost, napenjanje, zabasanost, začetno zlatenico, krepi šibko delovanje trebušne slinavke, pomanjkljivo delovanje žolčnika, pomaga pri čezmernem delovanju ščitnice. Omelin čaj priporočajo pri neurejeni menstruaciji, krvavitvah vseh vrst. Učinkuje tudi diuretično, zato ga pijemo pri revmi, protinu in zastajanju vode. Vpliva na živčni sistem, pri astmi, božjasti, histeriji, krčih. Na mleku kuhana omela je proti glistam. Z omelinim čajem preganjamo seneni nahod. Redno naj pijejo čaj ljudje, ki so zaradi slabe krvi nagnjeni k raku, ženske z bulami v rodilih in z belim tokom. Mrzle noge zaradi slabega krvnega obtoka kopamo v vroči kopeli omelinih listov in jagod. Za krčne lile, golenske razjede, ozebline so tople kopeli. Pazimo! Otroke posvarimo, da ne bodo jedli jagod! Navodilo: 1 žličko zmlete omele namočimo v 0,5 litra vode čez noč; pijemo v več obrokih. Čaj iz listov za notranjo uporabo ne sme biti premočan.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje bele omele:

Viri:

1. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2007.
2.
 Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba, 2006.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Bela omela (Viscum album L.)