Oljka (Olea europaea L.)

Uporabni del rastline: list oljke (Oleae folium)

Drugo ime: maslina, olčje, oljka.

Opis in nabiranje

Divja oljka je vedno zelen trnast grm, gojene sorte pa so do 8 m visoka drevesa. Obe vrsti rasteta ob morju. Listi so usnjati, spodaj so zaradi majhnih luskic srebrnkasti ali rahlo rjavkasti, zgoraj modrikasto zeleni. Beli zvonasti cvetki poženejo iz zalistij v obliki grozdov.
Plod je oliva, barva zrele olive je odvisna od vrste: zelena, rjava, temno rdeča, vijolična, črna. Za zdravljenje uporabljamo liste, ki jih lahko nabiramo vse leto, in olje iz oliv.

Uporabni deli rastline in delovanje

Iz oljčnih listov pripravljamo čaj za zniževanje krvnega tlaka, olje pa je nežno odvajalo (majhni otroci, oslabeli bolniki), pospešuje izločanje žolča, blaži vnetje želodca in tankega črevesja, pomaga pri zdravljenju krvavečih hemoroidov. Olje je tudi osnova mnogih mazil za vtiranje in za kozmetiko.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje list oljke:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Oljka (Olea europaea L.)