Njivska preslica (Equisetum arvense L.)

Uporabni del rastline: zel njivske preslice (Equiseti herba)

Drugo ime: hvost, konjski rep, robozel, štukovac, vošč, žabna.

Opis in nabiranje

Preslica je nadležen plevel, brez vonja, grenko slanega okusa. Rjava, trosonosna stebla niso zdravilna, pač pa jalova, zelena; ta dajejo pravo drogo. Vsebuje mnogo kremenčeve kisline, celo do 16 %, nabiramo pa mlada stebla, ker je v njih ta kislina bolj topljiva. Stebla sušimo na zračnem in senčnem prostoru, da ostanejo lepo zelena. Sok in čaj preslice nimata nobenih stranskih škodljivih učinkov. Preslici je pomagal do veljave Kneipp, njeni zdravilni učinki so veliki in njena uporaba je mnogostranska.
Pazimo! Preslica je zelo močna, zato moramo zmerno ravnati z njo!

Uporabni deli rastline in delovanje

Preslica je najboljše zdravilo za bolna pljuča, tako pri bronhitisu kot pri krvavitvah iz pljuč; celo pri jetiki pomaga, le da je potreben dvojni odmerek. Pri hudih krvavitvah se kri s preslico kmalu obnovi, ker se število krvničk hitro poveča. Tkivo v pljučih se okrepi zaradi kremenčeve kisline. Pitje čaja in izmivanje z njim ustavlja izpadanje las. Izpiranje ran s svežim sokom ali čajem pospešuje celjenje ran in kosti. Čaj zdravi vnete ledvice, mehur, njegove krče, če se ustavlja voda, delno topi kamne in pesek v mehurju in ledvicah, zdravi ledvične čaše, odstranjuje beljakovine iz seča. Silicijeva kislina v preslici veča prožnost tkiv.
Kopeli: 100 g zelišča namakamo 1 uro v vroči vodi in nato odcedimo v kopelno vodo. Ugodno vpliva na kožo, prekrvavitev, ozebline, golenske razjede, odprte noge, hemoroide, pomirja srbenje.
Preslični čaj dobro dene ohlapni in nagubani koži. Čajna mešanica: za mnoge je preslica nekoliko ostra, zato priporočajo čajno mešanico: preslica, lapuh, lipovo cvetje, trpotec, bezgove jagode, timijan. To mešanico poparimo, pustimo 15 minut in nato precedimo. Popijemo 2–3 skodelice na dan. Sladkamo s kostanjevim medom.
Čaj proti sečnim kamnom: 1 velika žlica mešanice preslice z brinovimi jagodami v enakem delu in malenkost pelina kuhamo z 2,5 dcl vode 5 minut. Stoji naj 15 minut, nato jo precedimo in popijemo takoj eno skodelico, drugo pa po požirkih čez dan. Kadar potujejo kamni skozi sečevod, napravimo sedečo vročo kopel z nekaj suhe in nekaj sveže preslice. Hude bolečine se bodo umirile. Presličin čaj lajša škrlatinko, tifus, povečane mandeljne, slabokrvnost, vnetje rebrne mrene, bolezni presnove, zdravi nervozo, izloča nezdrave telesne sokove, čisti kri. Suho preslico zdrobimo v prah in ga zakuhamo na mleku. Pijejo naj ga slabotni otroci, ker krepi organizem in ustvarja kri. Proti vnetju grla grgramo s čajem preslice.
Pazimo! Preslice ne smemo piti v premočni koncentraciji in ne predolgo, rajši v presledkih.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje njivsko preslico:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Njivska preslica (Equisetum arvense L.)