Lapuh (Tussilago farfara L.)

Uporabni del rastline: list navadnega lapuha (Farfarae folium)

Drugo ime: arpinc, elpejž, klobčičje, lapušček, lejpe, lepuh, lupine, oselski lopuh, podbel, podbela, stipor, vinogradska kopačica.

Opis in nabiranje

Rumeni cvetki lapuha nam marca in aprila oznanjajo skorajšnjo pomlad. Listi so tedaj še skriti in se razvijejo šele, ko cvetovi že jemljejo slovo. Pritlični listi so grobo nazobčani, spodaj sivo polsteni in imajo rahel vonj. Lapuh raste najraje na ilovnatih tleh ob vodah, cestah, brežinah. Nabirajmo ga na sončnih legah, tam je bolj zdravilen. Cvetje je treba zelo hitro posušiti, potemneli cvetovi nimajo vrednosti.

Uporabni deli rastline in delovanje

Vsa rastlina je zdravilna kot čaj proti bronhialni astmi, hripavosti, bronhitisu, nadušljivosti, katarjem dihal, vnetju rebrne mrene. Poleg tega pa še prsi obložimo z listi, da se dobro spotimo. Lapuha ni priporočljivo uživati dalj časa. Lapuh je znan tudi kot čistilo za kri, vzbuja apetit in deluje proti prebavnim krčem. Iz cvetov pripravimo tinkturo (to jemljemo pri zasluzenosti): prgišče cvetov vržemo v 1 liter žganja in pustimo, da 2 meseca stoji na toplem. Jemljemo 3- do 4-krat dnevno do 10 kapljic na sladkorju. Lapuh je sestavni del prsnih čajev. Uporabljamo ga tudi za inhalacije pri prehladih in bronhitisu. Za čaj vzamemo žlico cvetov na 0,25 1 vode. Pijemo trikrat dnevno, oslajeno z medom. Zunanje: stolčemo oprane liste in položimo na rane, sveže ali zagnojene, vnetja, otekline, ali pa skuhamo čaj, namočimo vanj krpo in jo položimo na bolno mesto. Pri vnetih venah pripravimo iz svežih zmečkanih listov lapuha in sladke sveže smetane maso, s katero večkrat dnevno mažemo vneta mesta. Visoko na severu zdravijo revmo tako, da na posteljo pregrnejo rjuho, nanjo položijo lapuhovo listje in nanj se uleže bolnik. Dobro ga zavijejo in pokrijejo, da se spoti. Še prej spije vroč čaj iz lipovega cvetja, lapuha in bezga.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje list lapuha:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Lapuh (Tussilago farfara L.)