Krvomočnica (Geranium robertianum L.)

Uporabni del rastline: rastlina krvomočnice (Geranii robertiani herba)

Opis in nabiranje

Raste po vlažnih, senčnih krajih, ob zidovju, plotovih. Je trajnica, do 40 cm visoka, močno razvejana,
dlakasta. Ima neprijeten duh po kozlu ali stenicah. Nabiramo vso rastlino, ko cveti, od junija do poz-
ne jeseni. Cvetovi so drobni, zvezdasti, rožnordeči.

Uporabni deli rastline in delovanje

Pri vnetju grla grgramo s prelivom. Namok porabimo pri želodčnih in črevesnih vnetjih, driskah novorojenčkov, bolečinah v želodcu, grlu, prsnih katarjih, revmi in protinu, proti kamnom. Prav nam pride pri vnetju ledvic. Zelišče si ponoči prilepimo na ledvice, poleg tega pa pijemo namočeno zelišče. Pri vnetih očeh, vnetju obraznega živca, otečenih dlesnih zelišče stolčemo in ga položimo na boleče mesto. Zelišče navežemo na otekline pri ljudeh in živalih.
Pozimi suho zelišče najprej namočimo v vodi, da je mehko, nato pa navežemo na bolno mesto. Lahko pa poskusimo tudi z roženkravtom, ki je tudi pozimi zelen, če ga gojimo v loncu. Je najbližji sorodnik krvomočnice. Zdravimo tudi kožne neprijetnosti, kot so lišaji, srbež, ekcemi, razjede, rane, vnetja. Zel položimo na bolni mehur čez noč.
Navodilo za namok: rastlino namakajmo 8 ur. Preden pijemo, pogrejmo. Na 0,5 litra vode damo 10–15 g ali eno žličko zelišča na skodelico. Pijemo čez dan po požirkih. Ob neplodnosti v zakonu naj mož in žena popijeta po požirkih vsak dan skodelico čaja. Uspeh se bo verjetno kmalu pokazal.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje krvomočnico:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.

Krvomočnica (Geranium robertianum L.)