Jetičnik (Veronica officinalis L.)

Uporabni del rastline:  rastlina jetičnika (Veronicae herba)

Drugo ime: jeterčnik, sorej, veronka, lehtica, navadni jetičnik, jeteknek, jetečnik.

Opis in nabiranje

Je trajnica s plazečim steblom iz družine črnobinovk (Scrophulariaceae). Uspeva na bolj suhih rastiščih, zlasti na požganih posekah. V višjih legah ga najdemo pogosto na nizkih tratah in senežetih na neapnenčastih tleh in na zelo globoki izprani zemlji, kjer raste skupaj z arniko. Rastline nabiramo, ko cvetijo, maja in junija. Cvetovi so bledomodre barve. Sušimo v senci, dobro posušene rastline narežemo in spravimo. Je trpkega in grenkega okusa.

Uporabni deli rastline in delovanje

Naravno zdravilstvo čaj iz jetičnika zelo ceni, sodobna medicina pa mu ne pripisuje večjega pomena. Rastlina vsebuje čreslovine, grenčine, iridoidne glikozide, avkubin, eterično olje in druge spojine. Pomaga pri težavah z želodcem in prebavili, v ljudski medicini »čisti kri«– dodajamo ga v čajne mešanice za dobro počutje za vsakodnevno pitje. Izraz »čisti kri«, ki se v ljudski medicini uporablja za zdravilne rastline je popolnoma napačen. V sodobni fitoterapiji si izraz razlagamo kot skupek delovanj: poveča nastajanje žolča v jetrih in pospeši njegovo izločanje iz žolčnika, poveča izločanje urina, deluje tonično.
Ker v ljudski medicini jetičnik poveča izločanje urina in znižuje LDL holesterol v krvi, ga dodajamo v čajne mešanice za zniževanje povišanega krvnega pritiska in za zniževanje »slabega« holesterola v krvi.
Spojino avkubin, ki je v jetičniku, vsebuje tudi trpotec. Avkubin deluje protivirusno in protibakterijsko ter spazmolitično – lajša krče gladkih mišic.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje rastlino jetičnika:

Viri:

1. Tomažič et al. Zdravilna zelišča in gozdni sadeži. Podjetje »Gosad«, Ljubljana, 1950.
2. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča, Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2014.
3. Saupe J. Naravni zdravnik, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1992.
4. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Jetičnik (Veronica officinalis L.)