Hrast (Quercus robur L.)

Uporabni del rastline: hrastovo lubje (Quercus cortex)

Drugo ime: drobljak, gnelc, ličnik, nitnik, pisanec.

Opis in nabiranje

Najbolj je učinkovito lubje mladih vej in poganjkov. Nabiramo jih vse leto, plodove (želod) septembra in oktobra. Čreslovina v lubju je najpomembnejša zdravilna snov.

Uporabni deli rastline in delovanje

Čaji pri vnetjih črevesne in želodčne sluznice, črevesnega katarja. Odsvetujemo pri živčnih težavah črevesja. Lahno zapira, zato zdravi drisko. Priporočajo ga pri črevesnih in želodčnih čirih, ker ustavlja krvavitve. Čaj hrastovega lubja veže strupe in telo čisti. Pijemo ga pri zastrupitvah z gobami in nikotinom. Pazimo! Pri vsaki zastrupitvi z gobami takoj k zdravniku! Čaj veže kemične strupe, ki jih dobivamo s hrano, in svinec, ki ga vdihavamo. Na 1 liter vode damo veliko žlico lubja, kuhamo 5–10 minut. Pijemo z mlekom, brez sladkorja. Pomaga pri krvavem izmečku ali notranji krvavitvi. Otekle noge zdravi čajna mešanica v enakih delih iz lubja, pelina in njivske preslice. To mešanico poparimo s skodelico kropa in jo pijemo po žlicah. – Želodova kava uravnava delovanje ščitnice, prav tako tudi čaj in obkladki iz lubja. Priprava: zrel želod olupimo, zrežemo na velikost kavnih zrn, dobro posušimo pri zmerni toploti in spravimo v dobro zaprto steklenico. Kolikor zrn potrebujemo, jih pražimo, da postanejo temno rjava, jih grobo zmeljemo in kuhamo kot pravo kavo kakšnih 10 minut. Potem odcedimo, dodamo sladkor, dolijemo mleko in popijemo 1–2 skodelici na dan ali pa vsak drugi dan, če je bolezen napredovala. Sedežne kopeli pri izpadih danke in fistulah danke. Zoper premočno zapiranje dodamo lubje krhlike. Pri zlati žili in fistulah se obnesejo klistirji iz enakih delov lubja, kamilic in žajblja.
Zavretek lubja zdravi: rane, ognojke, čire, tvore. Zoper potenje nog priporočajo kopeli vsak dan. Seveda je treba ugotoviti vzrok te nadloge. Kopeli pomagajo tudi ozeblim nogam, pri ekcemih in drugih kožnih boleznih. Tudi pri luskavici pomagajo čaj iz lubja, kopeli in izmivanje z zavretkom.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje hrastovo skorjo:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Hrast (Quercus robur L.)