Gosja trava (Potentilla anserina L.)

Uporabni del rastline: rastlina gosje trave (Anserinae herba)

Drugo ime: brezovec, crešelj, gosji petoprsnik, gosinja trava, krčna trava, seznik.

Opis in nabiranje

Gosja trava raste na travnikih, ob poteh, na vlažnih in ilovnatih pašnikih in tudi peščenih tleh. Cveti zlatorumeno od maja do septembra. Listi so globoko napiljeni, zgoraj temno zeleni, spodaj srebrni, pokriti z mehkimi dlačicami.
Nabiramo zelišče v cvetju. Korenike kopljemo marca in aprila ali oktobra. Sušimo v senci ob zmerni toploti, hitro, ne nad 40 °C. Učinkuje podobno kot srčna moč. V glavnem uporabljamo listje za čaje.

Uporabni deli rastline in delovanje

Čaj iz gosje trave je proti vsem krčem. Župnik Kneipp se je lotil celo tetanusa. Bolniku je vlil v usta mleko, v katerem se je kuhala gosja trava. Pomaga zlasti proti krčem v želodcu, črevesju, mečih, krčevitem kašlju, celo proti srčnim krčem je uspešen. Ta čaj je še učinkovitejši v mešanici: gosja trava, kamilice, melisa. S 0,25 l kropa poparimo 1 čajno žličko mešanice, osladimo z medom in popijemo 2–3 skodelice na dan po požirkih. Ženskam lajša težave ob menstruaciji, belem toku, težavah v trebuhu, krču v mečih in mišicah. Čaj korenike grgramo pri majavih zobeh, da odpravljamo ustno gnilobo. Pri vročici stolčemo zelišče, ga zmešamo s kisom in soljo, privežemo bolniku na stopala. Kmalu bo padla vročina in bo nastopilo olajšanje v glavi. Pri živčnih boleznih v zvezi s krči, tudi z božjastnimi, napravimo v enakih delih mešanico gosje trave, baldrijana in rožmarina. Ta čaj pripravimo in pijemo kot zgoraj za krče. Čaj iz celotne rastline je proti driski, griži, kamnom, vnetju ledvic in mehurja, vodenici, zlatenici. Čaj kuhamo večinoma z mlekom. Zunanje: z ovitki zdravimo gnojne rane, tvore, krče, krmežljave oči. Enako učinkuje prašek iz zelišča, jemljemo ga vsak dan večkrat za noževo konico ali malo več.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje gosjo travo:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Gosja trava (Potentilla anserina L.)