Ptičja dresen (Polygonum aviculare L.)

Uporabni del rastline: rastlina ptičje dresni (Polygoni herba)

Ljudska imena: adreselj, drdres, drnoselj, kurji jezik, molava, pernica, podponec, pogača, dresen, dreselj, svinjska kaša, tristovec, truškotec, vrbnica, žabja solata.

Opis in nabiranje

Sodi med invazivne rastline, je pogost plevel na naših vrtovih, a je tudi zelo zdravilna rastlina. Je enoletna rastlina iz družine dresnovk (Polygonaceae). Steblo, ki je močno razvejano, se vzpenja, če je zemlja  dobra, ali raste položno. Na njem so majhni suličasti listi in zelo majhni zeleno beli cvetovi. Nabiramo cvetoče zelišče od junija do avgusta, posušimo v senci. Ptičja dresen raste po vsej Sloveniji. Posušeno zelišče je trpkega okusa (zaradi čreslovin, ki jih vsebuje) in brez vonja. V ustih deluje sluznato.

Delovanje in uporaba

Zel ptičje dresni ima visoko vsebnost čreslovin (3,5%-4%). Vsebuje še kafeinsko, galno in klorogensko kislino, kumarine (umbeliferon), lignane (avikulin),  β-sitosterol , triterpenske saponine, ogljikove hidrate, glukozo, galaktozo, arabinozo, vitamine (vitamin C in K), eterično olje.

Tradicionalno se ptičja dresen pogosto uporablja pri vnetjih v prebavilih, saj zaradi čreslovin, ki jih vsebuje deluje adstringentno. To pomeni, da deluje krčilno na sluznico, posledično se zmanjša prehodnost snovi skozi sluznico in tako se zato zmanjša tudi vnetje. Zato jo je pater Simon Ašič dodal v čajno mešanico proti zgagi. V eni od raziskav so ugotovili, da ptičja dresen ugodno učinkuje tudi pri zdravljenju gastritisa, ki je povzročen z bakterijo Helicobacter pylori. Molekularni mehanizem tega delovanja še ni povsem pojasnjen. Ugotovili so, da pa ima pri tem glavni učinek učinkovina kvercetin v ptičji dresni.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje ptičjo dresen:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2.
 Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002.
4. Invasive Species Compendium. Polygonum aviculare (prostrate knotweed)
5. Zhang S. Huang J. Quercetin from Polygonum capitatum Protects against Gastric Inflammation and Apoptosis Associated with Helicobacter pylori Infection by Affecting the Levels of p38MAPK, BCL-2 and BAX. Molecules. 2017 May; 22(5): 744.
6. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Ptičja dresen (Polygonum aviculare L.)