Divji kostanj (Aesculus hippocastanum L.)

Uporabni del rastline: plod divjega kostanja (Hippocastani semen)

Ljudska imena: jeloš, konski kostanj, navadni divji kostanj.

Opis in nabiranje

Je do 30 m visoko, košato drevo, raste po parkih, ob cestah in gozdovih. Cveti maja, beli in rožnati cvetovi so grozdaste oblike. Plod je bodičast; ko se odpre, pade ven rjava, svetleča se glavica z belo liso. Nabiramo liste, cvetove, skorjo in plodove. Plodove še sveže olupimo, zmeljemo, posušimo na peči in zdrobimo v prah. Hranimo v temnem prostoru.

Delovanje in uporaba

Divji kostanj je eno najboljših zdravil za ožilje. V plodovih je snov escin, ki stori, da kri bolje kroži po žilah. Napenja stene žil odvodnic in tako pomaga, da kri krepkeje priteka v srce. Kostanjev prah jemljemo pri razširjenih venah, odprtih ranah zaradi počenih žil, zmečkaninah, anginah, katarjih vseh vrst, pri krvnih strdkih, tromboflebitisu, prebavnih motnjah, ozeblinah, ledvenem useku, zlomu, protinu in kapi. V poštev pride tudi pri kožni tuberkulozi. V začetku bolezni jemljemo trikrat dnevno noževo konico med jedjo. Ko se stanje zboljša, pa dvakrat ali samo enkrat dnevno. Pri angini, vnetju ali preutrujenih glasilkah s prstom nanesemo prah čim bolj globoko v grlo. Pazite, da ne pride v sapnik! To storimo večkrat dnevno. Uživanje kostanjevega prahu je primerno za krajši čas. Pol ure ne uživajmo druge hrane! Čaj iz skorje drevesa in plodov uporabljamo pri notranjih krvavitvah, belem toku, kronični driski, povečani prostati, vnetju in razširjenih venah. Tinkturo uporabljamo za natiranje pri živčnih bolečinah in revmi. Liste in zrezane plodove skuhamo, vlijemo vodo v kad in se namakamo pri revmi, protinu, ozeblinah, ledvenem useku, povečani prostati …

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje plod divjega kostanja:

Viri:

1. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2007.
2.
 Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba, 2006.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Divji kostanj (Aesculus hippocastanum L.)