Cimicifuga (Cimicifuga racemosa L.)

Uporabni del rastline: korenika cimicifuge (Cimicifugae rhizoma)

Druga imena: grozdnata svetilka.

Opis in nabiranje

Domovina cimicifuge sta Severna Amerika in Kanada. Je do 1,5 m visoka trajnica, ki sodi v družino zlatičevk (Ranunculaceae). Cvetovi so bele barve in ne dišijo. Združeni so v podolgovata socvetja na vrhu visokih stebel. Zdravilni del rastline so temnorjave, do 15 cm dolge, korenike in korenine. Lahko jo posadimo v domač vrt, saj uspeva tudi v Sloveniji.  Prosto rasti pri nas v naravi je ne najdemo.

Uporabni deli rastline in delovanje

Mehanizem delovanja cimicifuge še ni povsem pojasnjen. Značilne spojine  v cimicifugi so triterpenski glikozidi, najpomembnejši med njimi je cimicifugozid. Za učinek so najverjetneje odgovorne še fenolne kisline, kot so fukinolna kislina ter cimicifugne kisline A, B, C in F. Za fukinolno kislino so dokazali, da je selektivni modulator estrogenskih receptorjev. To pomeni, da ima estrogenske učinke v možganih, zlasti v hipotalamusu, ter tako preprečuje psihične in nevrovegetativne simptome klimakterija:  navale vročine, potenje, suhost nožnice, občutek strahu, spremenljivo razpoloženje, nespečnost, jokavost. Hkrati pa ima fukinolna kislina antiestrogenske učinke v mlečnih žlezah in maternici, kar je dobro v času klimakterija. Cimicifuga torej blaži simptome klimakterija, zato jo dodajamo v čajne mešanice za ženske za obdobje klimakterija. Poleg cimicifuge ta čajna mešanica vsebuje še liste žajblja ter rastline plahtice, rmana in materine dušice. Čaj je potrebno za dosego učinka piti dlje časa, najmanj 6 tednov ter največ 3 mesece. Delovanje pa lahko pričakujemo po 2 do 4 tednih jemanja.
Osebe, ki imajo obolenje jeter oziroma težave z jetri, morajo previdno jemati pripravke s cimicifugo. Če se pojavijo znaki obolenja jeter: utrujenost, pomanjkanje apetita, rumena polt, slabost, bruhanje, se jemanje prekine.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje koreniko cimicifuge:

Viri:

1. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2007.
2. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002. 214-215.
Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review, Journal of Functional Foods, Volume 18, oktober 2015.
3. Bohinc P. Slovenske zdravilne rastline. Vodnika za nabiranje in pripravo zdravilnih zelišč. Mladinska knjiga, Ljubljana, 1985.
4. Saupe J. Naravni zdravnik. Slovenska knjiga, Ljubljana, 1992.
5. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Cimicifuga (Cimicifuga racemosa L.)