Česen (Allium sativum L.)

Uporabni del rastline:  čebulica česna (Allii sativi bulbus)

Ljudska imena: česnik, česnjak, česun, luk.

Opis in nabiranje

Duh česna je značilen, okus sladikast, pekoč in dišaven. Uporabljamo čebulice. Vsebuje zlasti žveplo, jod in kremenčevo kislino, od tod njegova izredna zdravilnost.

Delovanje in uporaba

Česen ima izredno razkuževalno moč, saj je antiseptik in antibiotik. Ob gripi nosimo s seboj nekaj česna, tudi na potovanju ga jemljimo s seboj. Česen zavira v črevesju razvoj gnilobnih bakterij in preprečuje vretje v črevesju. Z njim preprečujemo bolezni v črevesju in jih tudi zdravimo, če so se že razširile (gripa, kolera, tifus, paratifus). Česen preprečuje napenjanje in boleče krče v črevesju. Zdravilne snovi širijo krvne žile v nogah, znižujejo holesterol, izboljšujejo prekrvavitev in zavirajo staranje. Nižajo visok krvni tlak in blažijo nespečnost.
Česen pomaga pri oslabelosti in vrača zmogljivost. Z njim zdravimo akutne in kronične katarje vseh vrst v dihalih, tankem in debelem črevesu. Razstruplja drobovje in tako preprečuje, da strup ne zaide v kri. Ureja prekrvavitev v telesu. Čisti bolna dihala pri bronhitisu in pomaga, da se sluz laže izloča. Je eno najbolj učinkovitih zdravil pri tuberkulozi in gripi. Ljudsko zdravilstvo pogosto uporablja česnovo tinkturo. Dobimo jo, če 0,25 kg česna olupimo, razrežemo, 14 dni namakamo v alkoholu pri 30 °C. Nato precedimo in jo imamo za eno leto. Jemljemo po 10–15 kapljic pred vsako jedjo, pri hujših boleznih tudi dopoldne in popoldne po 20 kapljic (prehlad, katarji, bolezni črevesja in želodca). Pri pikih in ugrizih nakapamo sok na rano, s kosmičem vate, namočenim v tinkturi, natiramo rane, ki se nerade celijo, gnojne in rakaste čire. Tinkturo uspešno mešamo z medom za zdravljenje ran, z oljem, ki ga nakapamo v bolno, prehlajeno uho. Mozoljast obraz natiramo z razredčeno tinkturo. Proti glistam dajemo otrokom česnov sok v mleko.
Pazimo! Marsikdo česen težko prenaša. Pomagamo si tako, da nasekljanega zmešamo z maslom ali mastjo in namažemo na kruh.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje česen:

Viri:

1. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2007.
2.
 Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba, 2006.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Česen (Allium sativum L.)