Uporabni del rastline: list brusnica (Vaccinium vitis-idaea folium)
Ljudska imena: belke, gorenk, gramzelše, gromzeha, kamčičuje, matejk, močnica, netečje, rdeča borovnica, tdeče črnice, samnica, samoničje.
Opis in nabiranje
Raste na goratem svetu kot podrast, predvsem v borovih gozdovih. Cvetovi so skoraj brez vonja, jagode pa imajo čudovito lep duh, a rezek, kiselkast okus. Listi so brez vonja, okusa pa nekoliko grenkega in trpkega. Jagode nabiramo avgusta in septembra. Brusnični plod vsebuje obilo vitaminov A, B in C. Odlično marmelado dobimo, če zmešamo del jabolk, del korenja in del brusnic.
Delovanje in uporaba
Brusnica je antiseptik in zdravi zlasti sečila, tj. ledvice, sečevod in mehur. Čaj zelo dobro zdravi katarje mehurja, vnete ledvice, lajša krče mehurja, pomaga proti močenju postelje. Čaj ugodno deluje tudi proti protinu in revmi. Jagode, predelane v marmelado, odpravljajo neješčnost in učinkovito ustavljajo drisko. Brusnični sok pospešuje izločanje seča. 0,25 kg jagod, namakanih 4 tedne v 1 l žganja, da brusnični cvet, dobro domače zdravilo za najhujšo grižo ali drisko. Listi brusnice so uspešnejši od gornikovih, ki jih uporabljajo pri vnetju sečil.
Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje brusnico:
Viri:
1. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2007.
2. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba, 2006.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.