Prostata in zdravilna zelišča

Prostata je moška spolna žleza, ki leži pod mehurjem in ovija začetni del sečne poti. Po 40. letu starosti se pogosto razvije benigna hiperplazija prostate oziroma nerakasto povečanje prostate. Čeprav ta sprememba še ni rakasta, lahko povzroča celo vrsto nevšečnosti. Zaradi pritiska na mehur in zoženja sečne cevi je lahko zmanjšan odtok urina, zaradi česar urin zastaja v mehurju, to pa povzroča pogosta vnetja mehurja in ledvic. Zaostajanje urina in prehajanje strupenih snovi v telo lahko povzroči celo zastrupitev oz. sepso.


Bolezen benigne hiperplazije prostate delimo v tri faze:

1. faza
Sečna cev je samo delno zožena. Bolnika pogosto tišči na vodo, posebno ponoči. Curek je slab, večkrat prekinjen, izločanje je pekoče. Vedno je prisoten občutek, da se mehur ni popolnoma izpraznil. Čajna mešanica iz zlate rozge, koruznih laskov, listov breze, korenine peteršilja in koprive blaži te težave.

2. faza
Prostata je že zelo povečana. Urin zaostaja v mehurju. Pri teh težavah pomagajo listi breze, njivska preslica, koruznih laskov ter drobnocvetni vrbovec.

3. faza
V tretji fazi bolezni ni več mogoče aktivno odvajanje seča. Sečni mehur je maksimalno povečan, urin se izloča po kapljicah. Potrebna je operacija, sicer pride do vnetja mehurja in ledvic. Vozlasto povečana prostata lahko preide v rakasto. V tej fazi lahko pomaga čajna mešanica iz listov breze, koprive, njivske preslice, bazilike, cvetov rese in drobnocvetnega vrbovca.

Drobnocvetni vrbovec je nadvse zdravilno sredstvo za prostato in njene težave, pa tudi za bolezni ledvic in mehurja. Čajna mešanica iz listov lakote, koprive, zlate rozge, cvetov rese in drobnocvetnega vrbovca je priporočljiva za pitje pri raku na prostati.

Izdelek patra Simona Ašiča za prostato:

Objavljeno: 2. februar 2022

Prostata in zdravilna zelišča