Prehladna obolenja

V hladnejših mesecih se pogosto pojavljajo prehladna obolenja kot so gripa, bronhitis, angina, nahod, glavoboli, kašelj in povečana telesna temperatura.
Pod pojmom prehlad razumemo slabo počutje, ki ga povzročajo virusi zlasti takrat, ko je naš organizem manj odporen. Najpogostejši spremljevalci prehlada so kihanje, kašelj in nahod.

Lučnik je izjemna zdravilna rastlina za uporabo pri kašlju, ker ima dvojno delovanje. Zaradi visoke vsebnosti sluzi (do 3%) lučnik blaži suh kašelj. Prekrije sluznico zgornjih dihal in jo tako zaščiti pred draženjem. S sluzjo zaščitene poškodovane celice se tako lahko obnovijo in usposobijo za izkašljevalno nalogo. Saponini v lučniku olajšajo izkašljevanje, ker čisto malo vzdražijo center za bruhanje, le toliko, da čutimo blago slabost in nas zato sili h kašljanju. Pri tem žleze v dihalih postanejo bolj aktivne, izločajo redko sluz, ki lepljivo in gosto bronhialno sluz razredči in jo zato lahko lažje izkašljamo oziroma lažje drsi po dihalnih poteh. Čreslovine v lučniku pa delujejo protivirusno.
Lučnik uporabljamo pri zasluzenosti pljuč, virozi, ki jo spremlja suh ali produktiven (z izmečki) kašelj, astmi, nahodu, oslovskem kašlju, bronhitisu.

Za pomoč in lažje premagovanje prehlada in kašlja priporočamo izdelek iz lučnikaLučnikov sirup in Prsni čaj.

Nakup izdelkov iz lučnika za premagovanje prehladnih obolenj:

Objavljeno: januar 2024

Verbascum thapsiforme L.

Izdelki, ki vsebujejo lučnikove cvetove:

Izberite kategorijo prikaza

Prehladna obolenja