Ognjičeve kapljice

Ognjič je enoletna zdravilna rastlina, pa tudi okrasna, ki se v vrtu pogosto zaseje sama.

Rumeno oranžne cvetove uporabljamo za pripravo ognjičevih kapljic. Kapljice nanesemo na kožo in s tem spodbudimo celjenje ran. Ognjič namreč med drugim vsebuje spojino faradiol, ki deluje protivnetno. Faradiol je podobno učinkovit kor indometacin, ki je nesteroidna protivnetna učinkovina.

Flavonoli v ognjiču delujejo protivirusno, kar je ugodno, ko ognjičeve kapljice nanašamo na rane, ki se morajo zaceliti. Prav tako ima ognjič tudi protibakterijsko delovanje.

V ljudski medicini ognjičeve kapljice torej uporabljamo za pomoč pri celjenju kožnih razjed, prask, manjših ran (le-te se hitreje zmanjšajo, kot če nanje ne bi dajali ničesar), pikov žuželk, odrgnin. V eni od raziskav je bilo ugotovljeno, da se je površina ran zaradi kroničnega venskega popuščanja s tritedenskim nanašanjem ognjičevih pripravkov zmanjšala za kar 42 %. Drugim bolnikom, ki so uporabljali placebo, pa se je površina ran zmanjšala le za 15 %.

Z ognjičevi kapljicami lahko tudi zmanjšamo verjetnost nastanka kontaktnega dermatitisa oziroma zelo srbečih izpuščajev, ki nastanejo, ko pridemo v stik z dražečo snovjo, le zelo zgodaj jih moramo začeti nanašati na prizadeto mesto.

Nakup ognjičevih kapljic od patra Simona Ašiča:

Viri:

1. Ašič, S. in Kukman, J. (2011) Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč. Prenovljena izdaja. Celje: Celjska Mohorjeva Družba.
2. Kreft S. in Kočevar Glavač N. (2013) Sodobna fitoterapija. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo.

Objavljeno: junij 2023

Ognjičeve kapljice