Mazilo arnike

Arnika je 20 do 70 cm visoka trajnica iz družine nebinovk (Asteraceae). Steblo je žlezasto, dlakasto. Na steblu raste oranžno rumen cvetni košek. 

V mazilih uporabljamo izvlečke cvetov arnike. Arnika vsebuje eterična olja (5mL/kg) in seskviterpenske laktone (od 0,2 do 0,5 % helenalina ter druge). Prisotni so še fitosteroli, polisaharidi, kumarini, fenolne kisline in karotenoidi, ki dajejo cvetnemu košku rumeno barvo. Helenalin je pri poskusih z mišmi izražal protivnetno delovanje. Dodatno je pri miših z artritisom tudi zmanjšal bolečino. V laboratorijih so dokazali, da arnika deluje tudi protimikrobno, protiglivno in zmanjšuje agregacijo trombocitov (preprečuje strjevanje krvi). Uporabljamo jo pri udarninah, podplutbah, izpahih, zvinih, zlomih, saj deluje protivnetno, protibolečinsko in preprečuje nastanek krvnih strdkov. Zaradi protimikrobnega delovanja zmanjša tudi možnost infekcije udarjenega ali poškodovanega mesta. Izboljša celjenje – polisaharadi v arniki spodbudijo delovanje imunskega sistema. Pri bolnikih z osteoartritisom kolena je v klinični raziskavi arnika zmanjšala bolečino, otrdelost in izboljša funkcijo kolena. V klinični raziskavi pri bolnikih s krčnimi žilami pa je prišlo do zmanjšanja napetosti in oteklosti nog ter bolečin v nogah. Arniko uporabljamo samo zunanje zaradi toksičnosti seskviterpenskih laktonov.

Nakup mazila arnike od patra Simona Ašiča:

Viri:

1. Kreft S, Kočevar Glavač N. Sodobna fitoterapija. Z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana, 2013.
2. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2007.
3. Messegue M. Zelišča za zdravje. CZNG, Ljubljana, 1980.
4. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor, 1983.
5. Galle-Toplak 

Objavljeno: 09. maja 2024

Izberite kategorijo prikaza

(Arnica montana L.)

Izdelki, ki vsebujejo arniko:

Mazilo arnike