Ugodni učinki jemanja Kapljic artičoke patra Simona Ašiča
V jetrih nastaja 80 % holesterola, preostalih 20 % dobimo s hrano. Encim HMG-CoA reduktaza sodeluje pri nastajanju holesterola v jetrih. Artičoka zavira aktivnost tega encima in s tem povzroči zmanjšano nastajanje holesterola v jetrih. S poskusi so dokazali, da ima največji zaviralni učinek na ta encim spojina luteolin v artičoki.
Z jemanjem kapljic artičoke, 15 kapljic trikrat dnevno med jedjo, znižamo količino LDL holesterola in maščob v krvi. S tem posledično tudi upočasnimo proces ateroskleroze.
V artičoki sta znani grenki spojini cinaropikrin in groshejmin. Vse grenke spojine v artičoki povečajo nastajanje žolča v jetrih in izločanje žolča iz žolčnika. S tem se nam olajša prebava. Slabo prebavo oziroma zaprtje lahko z jemanjem kapljic artičoke izboljšamo.
V artičoki najdemo tudi inulin. To je tudi zelo koristna snov, je hrana za dobre bakterije iz rodu Bifidobacterium in Lactobacillus v debelem črevesju. V njej najdemo še klorogensko in kafeinsko kislino, flavonoide, kalij, magnezij, folno kislino, vitamin C in druge.
Nakup kapljic artičoke od patra Simona Ašiča:
Pri Evropski agenciji za varno hrano (EFSA) so v pregledu naslednje trditve za artičoko:
- EFSA-Q-2008-4425: pomaga k vzpostavitvi normalne količine maščob v krvi,
- EFSA-Q-2010-00256: podpira razstrupljanje, pomaga ohranjati zdrava jetra, podpira delovanje prebavil.
Objavljeno: 20. februar 2022