Kapljice ameriškega slamnika v boju proti novemu koronavirusu SARS-CoV-2

V času življenja patra Simona Ašiča (1906-1992) ameriški slamnik v Sloveniji še ni bil znan, zato ga ne bomo našli opisanega v njegovih knjigah. A pater, kot vemo, je bil odprt za novosti in bi ga danes zagotovo uporabljal. V preventivne namene, da ne bi zboleli, ter v času zdravljenja prehlada oziroma viroze, da bi čas zdravljenja skrajšali. Ameriški slamnik je namreč dandanes zelo raziskana zdravilna rastlina.

Poznamo veliko vrst ameriškega slamnika, a v farmaciji uporabljamo le tri: škrlatni ameriški slamnik (Echinacea purpurea), ozkolistni ameriški slamnik (Echinacea angustifolia) in bledi ameriški slamnik (Echinacea pallida). Zdravilni deli rastline, ki jih uporabljamo so: korenina ameriškega slamnika, sveži nadzemni deli cvetoče rastline, sok iz zeli ameriškega slamnika, suhi sok iz zeli ter tekoči izvlečki iz zeli in korenin ameriškega slamnika.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje ameriški slamnik:

Delovanje in uporaba ameriškega slamnika

Različne vrste ameriškega slamnika vsebujejo različne spojine, nekaj je pa tudi enakih. Tudi v različnih delih ene rastline ni enakih količin zdravilnih spojin. Za zdravilni učinek so pomembne naslednje spojine: polisaharidi, alkilamidi in derivati kavne kisline.

Polisaharidi SPODBUDIJO DELOVANJE IMUNSKEGA SISTEMA. To pomeni, da LEVKOCITI, ki so odgovorni za obrambo, POSTANEJO BOLJ AKTIVNI. Posledično MAKROFAGI BOLJ AKTIVNO »POŽIRAJO« (fagocitirajo) tuje delce, npr. VIRUSE. Zaradi tega delovanja bomo torej lahko hitreje premagali okužbo z virusom.

Alkilamidi so pogosti v vseh vrstah ameriškega slamnika, kopičijo se v koreninah. Delujejo PROTIVNETNO.

Derivat kavne kisline je npr. ehinakozid, ki ga najdemo v koreninah in cvetovih ozkolistnega ameriškega slamnika, v škrlatnem ga pa ni. Ehinakozid ima blago antibiotično delovanje. Zavira rast bakterije Staphylococcus aureus. To bakterijo najdemo na koži, kjer lahko povzroči okužbo rane po operaciji. 6 mg ehinakozida ima podobno učinkovitost kot ena enota penicilina.

Tudi druge spojine v rastlini so pomembne za zdravljenje. Npr. poliacetileni iz korenin ozkolistnega in škrlatnega ameriškega slamnika zavirajo rast dveh vrst bakterij: Pseudomonas aeruginosa, ki povzroča pljučnico, in Escherichia coli, ki povzroča okužbo sečil.

Ameriški slamnik deluje tudi direktno protivirusno, ubija viruse, in sicer tiste viruse, ki imajo lipidno ovojnico. Novi koronavirus ima to ovojnico. Imajo jo tudi ostali koronavirusi, virusi gripe, herpes virusi in drugi.

Ameriški slamnik je trajnica, ki si jo lahko zasadimo na vrtu. Sodi v družino nebinovk. Korenine ameriškega slamnika, ki jih izkopljemo jeseni, morajo biti stare vsaj tri leta, da vsebujejo dovolj zdravilnih učinkovin za namen zdravljenja. Očiščene korenine namočimo za tri tedne v domače žganje oziroma v do 70% etanol. Kozarec tesno zapremo in ga pustimo stati na sobni temperaturi tri tedne, nekje v temi, npr. v kuhinjski omari, ter ga občasno, vsaj na dva dni, malo pretresemo. Po tem času raztopino precedimo in pripravljene imamo kapljice ameriškega slamnika. Kapljice jemljemo s čajem ali vodo trikrat na dan po 15 kapljic. Za zdravilne namene si lahko npr. poleti pripravimo tudi sveže stisnjen (s pomočjo sokovnika) sok iz sveže zeli in druge pripravke, ki smo jih našteli zgoraj.

Mnogo raziskav v svetu je potrdilo učinkovitost ameriškega slamnika. Kapljice ameriškega slamnika jemljemo za zdravljenje prehlada oziroma virusnih in bakterijskih okužb. Jemljemo jih tudi preventivno, saj bomo s tem zmanjšali možnost nastanka prehlada oziroma skrajšali čas trajanja prehlada.

Kapljice ameriškega slamnika patra Simona Ašiča lahko naročite po telefonu:
01 78 77065 ali nam pišete na: info@sitik.si

Objavljeno: 6. december 2021

Kapljice ameriškega slamnika v boju proti novemu koronavirusu SARS-CoV-2