Jabolčni kis je v kulinariki dobro poznan kot dodatek k jedem. Zaradi njegovega sladko-kislega okusa in bogate arome jed dodatno nadgradi in jo obogati. Jabolčni kis je priljubljen tudi zaradi drugih zdravstvenih koristi – od protibakterijskih lastnosti do antioksidativnih učinkov. Njegova uporaba kot zdravilni tonik sega že daleč v preteklost, ko ga je Hipokrat uporabljal za zdravljenje ran, vročine in kožnih razjed.
Rezultati nekaterih novejših raziskav nakazujejo, da ima jabolčni kis tudi druge koristi za zdravje, saj med drugim pospeši odpravo odvečnih kilogramov, znižuje ravni holesterola in sladkorja v krvi ter omili simptome diabetesa.
V zadnjem času je jabolčni kis pritegnil veliko zanimanja predvsem zaradi svojih ugodnih učinkov pri nadzorovanju telesne teže. Študije kažejo, da lahko uživanje jabolčnega kisa zmanjša apetit, skupaj s kalorično omejeno dieto pripomore k zmanjšanju telesne teže ter ravni plazemskih trigliceridov in celokupnega holesterola, po drugi strani pa k povečanju ravni HDL (dobrega holesterola) pri prekomerno težkih osebah. To pomeni, da bi se jabolčni kis ob urejeni prehrani in drugih standardnih načinih terapije lahko uporabljal kot dodatna pomoč pri obvladovanju telesne teže.
Nedavno je bil potrjen vpliv ocetne kisline, ki je pomembna sestavina jabolčnega kisa, pri zaviranju kopičenja telesne maščobe. V eni od novejših študij so v dvojno slepem preskušanju raziskali učinke uživanja jabolčnega kisa na zmanjšanje telesne maščobe pri osebah s povišano telesno težo. Subjekti s podobno telesno težo, indeksom telesne mase in obsegom pasu so bili naključno razdeljeni v tri skupine. Med 12-tedenskim obdobjem zdravljenja so subjekti v vsaki skupini dnevno zaužili 500 mL pijače, ki je vsebovala bodisi 15 mL kisa, 30 mL kisa ali 0 mL kisa. Telesna teža, indeks telesne mase, površina visceralne maščobe, obseg pasu in raven serumskih trigliceridov so bili v obeh skupinah, ki sta uživali kis, bistveno nižji kot v placebo skupini.
Po izsledkih dosedanjih raziskav ima preprosto dodajanje ali izločanje posameznih živil ali njihovih sestavin iz prehrane le redko opazen dolgotrajen učinek na telesno težo. Izgubo odvečnih kilogramov in ohranjanje zdrave telesne teže lahko na dolgi rok zagotovimo le z zdravim načinom prehranjevanja in zdravim življenjskim slogom. Jabolčni kis na splošno prispeva k izgubi odvečne telesne teže, ker okrepi občutek sitosti ter znižuje ravni sladkorja in holesterola v krvi. Poleg tega ima jabolčni kis zelo majhno energijsko vrednost, ena jedilna žlica ima namreč samo do tri kalorije.
Če razmišljate o uporabi jabolčnega kisa za hujšanje, je potrebno vedeti, da ta v manjših količinah nima skoraj nobenih stranskih učinkov, pri odmerjanju pa podobno kot pri drugih živilih vsekakor ne gre pretiravati. Maksimalna dnevna količina jabolčnega kisa, ki jo je smiselno uporabljati pri hujšanju, je 1 do 2 žlici (15 do 30 mL) na dan, to količino kisa pa je potrebno pred zaužitjem pomešati z navadno vodo. Najbolje je, da maksimalno priporočeno dnevno količino čez dan razdelite na 2 do 3 manjše odmerke, ki jih zaužijete pred posameznimi obroki. Ob začetku uporabe lahko pričnete tudi z manjšimi dnevnimi količinami, na primer z 1 čajno žličko (5 mL) dnevno, hkrati pa opazujete odziv vašega telesa na vnos jabolčnega kisa. Uživanje količin, večjih od 30 mL na dan, ni priporočljivo zaradi morebitnih neželenih učinkov, kot so erozija zobne sklenine, možne interakcije z zdravili in podobno. Vsekakor je potrebno tudi vedeti, da uživanje jabolčnega kisa ni nadomestilo za s strani zdravnika predpisane terapije z zdravili. Še opozorilo za tiste s sladkorno boleznijo: uživanje jabolčnega kisa lahko vpliva na nivo sladkorja v krvi.
Zaključimo lahko, da je lahko dnevno uživanje jabolčnega kisa potencialno koristno pri zmanjševanju apetita in telesne teže.
Viri:
1. Kondo T., Kishi M., Fushimi T., Uga Jin S. in Kaga T. (2009) Vinegar Intake Reduces Body Weight, Body Fat Mass, and Serum Triglyceride Levels in Obese Japanese Subjects. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73(8), 1837-1843.
2. Khezri S.S., Saidpour A., Hosseinzadeh N. in Amiri Z. (2018) Beneficial effects of Apple Cider Vinegar on weight management, Visceral Adiposity Index and lipid profile in overweight or obese subjects receiving restricted calorie diet: A randomized clinical trial. Journal of Functional Foods, 43, 95-102.
3. Abou-Khalil R., Andary J. in El-Hayek E. (2024) Apple cider vinegar for weight management in Lebanese adolescents and young adults with overweight and obesity: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. BMJ Nutrition, Prevention & Health, 0:e000823. doi:10.1136/bmjnph-2023-000823.
4. https://www.everydayhealth.com/weight/can-apple-cider-vinegar-really-help-you-lose-weight/ 1. 8. 2024
Objavljeno: 01. avgust 2024