Glina

Glina ali ilovica je mineralna zmes, v kateri prevladujejo alumosilikati. Na pogled je homogena brezoblična masa, v resnici pa je sestavljena iz nešteto drobnih delcev v obliki zrn ali lističev. Glina ima zaradi velike specifične površine teh delcev izredno moč vpijanja. Nase veže škodljive snovi iz organizma.

Človek jo je vedno uporabljal od samega začetka obstoja – za posodo, preprosta bivališča, celo za mumificiranje (Egipt). Za ohranjanje zdravja so jo priporočali Dioskurid iz stare Grčije, Arabec Avicena, Galen, Kneipp. V 1. svetovni vojni so vojakom med obvezno opremo dajali 200 g gline v prahu in če so jo uporabljali po navodilih, niso dobili griže.

Poznamo več vrst gline: belo, sivo, rdečo in zeleno. Po svojem delovanju so si zelo podobne. Razlikujejo se samo po večji vsebnosti posameznih mineralov (npr. rdeča ima več železa). V Sloveniji je veliko nahajališč praktično po vsej državi: Barje, Komenda, Liboje, Križevci, Račje selo, Šentjernej, Prekmurje.

Glino uporabljamo zunanje in notranje.

Zunanja raba gline

V posodo, ki naj ne bo iz plastike ali aluminija oz. kovine, damo toliko gline, kolikor jo potrebujemo. Nato pripravimo vodo ali mešanico vode in jabolčnega kisa (1 del kisa in 2 dela vode) ter jo dodamo v posodo z glino. Razmerje gline in pripravljene tekočine naj bo 70 % gline in 30 % tekočine. Vse skupaj pustimo stati 1 uro, da se tekočina vpije.

Hladen obkladek je s tem pripravljen za nanos z leseno lopatico v debelini 0,5 cm na obolelo mesto. Zmes za obkladek nanašamo samo na zdravo in nepoškodovano kožo!

 V kolikor potrebujemo topel obkladek, ki se ga običajno uporabljajo na predelu trebuha, postavimo pripravljeno glino nad vročo vodno kopel ali drug vir toplote, da se primerno segreje in jo nato nanesemo na obolelo mesto.

Hladen ali topel obkladek po nanosu na kožo pritrdimo oz. fiksiramo s pomočjo gaze in povoja ter nato fiksiran obkladek prekrijemo z volneno tkanino.

Obkladek pustimo na obolelem mestu 1 do 2 uri Topli obkladek pustimo na obolelem mestu, dokler se ne ohladi, to je 3 do 4 ure. Pri kroničnih težavah lahko obkladek pustimo tudi čez noč.

Po uporabi obkladka je potrebno glino zavreči, saj že uporabljena glina ni primerna za ponovno uporabo. Ovoje, ki jih bomo ponovno uporabili, lahko operemo in posušimo ter pripravimo za ponovno uporabo .

Terapija z glino pri trajnejših obolenjih traja 8 do 10 dni. Za zadovoljiv učinek pri dolgotrajnih obolenjih so priporočljive večkratne terapije z nekajdnevnimi premori.

Pri zdravljenju z glino priporočamo pitje čajnih mešanic za izboljšanje presnove, dodajanje mineralnih snovi in blažitve bolečin. Mešanica pri revmatskih težavah vsebuje koprivo, močvirski oslad, brezo, regrat, vrbovo skorjo, meliso in sivko.

Notranja uporaba gline

Uživanje gline pomaga pri mnogih boleznih.

Napitek pripravimo takole:
Glineno vodo z glino uživamo enkrat na dan. V 1 deciliter vode umešamo 1 malo žličko gline v prahu, pri čemer uporabimo leseno žličko in ne kovinske. Pustimo stati čez noč. Zjutraj na tešče popijemo le glineno vodo, usedlino pa zavržemo. Kura naj traja tri tedne, zatem naj sledi vsaj en teden premora. Po premoru lahko kuro po potrebi ponovimo.

Pri kroničnem zaprtju in visokem krvnem tlaku uživanje glinene vode odsvetujemo oziroma predlagamo, da se o uživanju posvetujete s strokovnjakom.

Več informacij o rabi najdete v knjigi „Glina zdravi: moč žive zemlje“. Lahko pa pokličete samostansko podjetje Sitik, kjer je možno dobiti tudi vse pripravke iz gline.

Nakup izdelkov iz gline:

Objavljeno: 26. marec 2022

Glina