Žajbelj (Salvia officinalis L.)

Uporabni del rastline: list žajblja (Salviae folium)

Drugo ime: kadulja, žavbej, vrtni žajbelj, čistec, vrtni žajbel, žajbel, žajbl, žlahtni žajbel, prava kadulja.

Opis in nabiranje

Sodi v družino ustnatic (Lamiaceae). Rad ima tople kraje in sončno lego, a tudi kot lončnico ga v stanovanju lahko gojimo. Malce je občutljiv na mraz in veter. Vsako tretje leto ga je na vrtu dobro presaditi, sicer rad odmrje. Mlade poganjke in liste nabiramo preden rastlina začne cveteti.

Uporabni deli rastline in delovanje

Žajbelj vsebuje eterično olje, katerega glavne sestavine so tujon, cineol, kafra in borneol. Tujon, ki je strupen, se v vodo ne izloča, zato lahko žajbelj mirno uporabljamo za pripravimo čaja. V alkohol pa se tujon izloča, zato notranja uporaba tinktur žajblja ni priporočljiva. Ne dodajajmo ga v doma pripravljene grenčice! Stranski učinki tujona so slabost, bruhanje, krči želodca in črevesja, poškodbe ledvic, tremor in krči.
Uporaba žajblja v zdravilne namene je raznovrstna. Deluje proti napenjanju v prebavilih in ima antiseptično delovanje. Zavira razmnoževanje virusov, deluje baktericidno in fungicidno. Tradicionalno se uporablja tudi za zdravljenje prebavnih motenj, dispepsije. Grenčine v žajblju, kot je npr. karnozol, spodbudijo izločanje prebavnih sokov in to olajša prebavo. Učinkovit je pri prekomernem potenju, še posebej v pomenopavzalnem obdobju, saj zmanjšuje delovanje znojnih žlez. Zato ga dodajamo v čajno mešanico, ki je namenjena premagovanju težav v meni. Zaradi čreslovin, ki jih vsebuje, to je npr. rožmarinska kislina, in predvsem zaradi eteričnega olja, deluje protivnetno, ga uporabljamo pri vnetnih obolenjih ustne votline in žrela v obliki izpiranj in grgranja. V žajblju so pomembni tudi flavoni in njihovi glikozidi, npr. salvigenin. Pri pripravi mastnih jedi žajbelj dodajamo kot začimbo.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje žajbelj:

Viri:

1. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2014.
2. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002. 212-213.
3. Kreft S. Sodobna fitoterapija. Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana, 2013. 262-264.
4. Assessment report on Salvia officinalis L., folium and Salvia officinalis L., aetheroleum.  2 Februar 2016 EMA/HMPC/150801/2015. European Medicines Agencies.
5. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV. 20.

Prikaži rastline po abecednem redu

(Salvia officinalis L.)

Izdelki, ki vsebujejo žajbelj:

Žajbelj (Salvia officinalis L.)