Materina dušica (Thymus serpyllum L.)

Uporabni del rastline:  rastlina materine dušice (Thymi serpylli herba)

Drugo ime: duša, babja dušica, bukvica, dušek, mačešica, materinka, materna dušica, materin dušek, poljska materina dušica, poljski timijan, popovec, preprišč, prežilka.

Opis in nabiranje

Ima rada suhe, sončne prostore ob mejah, pašnikih, kamnitih pobočjih, po skalah, ob poteh. Je do 20 cm visok grmiček z olesenelo koreniko, iz nje poganjajo številna stebelca, ki nosijo škrlatna ali temno rožnata socvet-
ja. Cveti od junija do oktobra in močno diši. Ko jo sušimo, jo obračajmo z lesenimi ali steklenimi palčkami. Ne prijemajmo z roko!

Delovanje in uporaba

Materina dušica krepi dihalne poti, pomirja kašelj, oslovski kašelj, živce, uspava, pospešuje potenje. Je krepilo za želodec in živce . Čaj z dodatkom medu pospešuje porod in ga olajšuje. Služi pri neredni menstruaciji, motnjah v mehurju in ledvicah. Za krepitev oslabelih, živčnih in revmatičnih oseb delamo kopeli; tem prilijemo čaj te rastline. Ne pozabimo na ta čaj pri pljučnicah, obolenju bronhijev in gnojenju pljuč. Materina dušica, namočena v žganju ali olivnem olju, je učinkovita pri bakterijskih obolenjih črevesja in pljuč. Lahko jo uporabljamo za masažo pri revmi, protinu, drhtenju udov, krepitvi možganov in splošni živčni slabosti. Pri glavobolu položimo pest dušice pod ruto ali klobuk. Materina dušica je koristna paša za čebele, ker varuje pred bakterijskimi boleznimi. Z alkoholnim izvlečkom masiramo mlado živino, ki je zaostala v razvoju.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje materino dušico:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Materina dušica (Thymus serpyllum L.)