Komarček (Foeniculus vulgare L.)

Uporabni del rastline: plod navadnega komarčka (Foeniculi fructus)

Drugo ime: fenkelj, koprc, komarač, koprivec, morski janež.

Opis in nabiranje

Navadni komarček je dvoletna rastlina, ki zraste do 200 cm visoko. Iz močne repaste korenine poganja steblo s tankimi pernatimi listi, ima rumena kobulasta socvetja. Sodi v družino kobulnic (Apiaceae). Raste po pustih, kamnitih pobočjih južne Primorske, gojimo ga pa tudi po vrtovih. Cveti od julija do oktobra, zori pa od septembra do konca oktobra. Nabiramo še ne čisto zrele kobule, ki jih dobro osušimo in nato posmukamo plodiče s pecljev. Shranjujemo jih zaščitene pred svetlobo, toploto in kisikom oziroma jih porabimo čim prej, saj hitro pride do sprememb v sestavi eteričnega olja (dimerizacija anetola).

Uporabni deli rastline in delovanje

Komarčkovi plodovi vsebujejo eterično olje (4%), ki daje jedem prijeten vonj. Glavni sestavini eteričnega olja sta sladki trans-anetol in grenkopekoči fenkon. Ostale sestavine eteričnega olja so janeževa kislina, limonen, kamfen, kafra, v rastlini pa najdemo še flavonoide, maščobno olje, beljakovine, sladkor in kalcijev oksalat.
Čaj iz komarčka izboljša hitrost premikanja sluzi v dihalnih poteh, olajša izkašljevanje. Povzroči tudi intenzivnejše gibanje želodca in večje izločanje želodčne kisline, hrana krajši čas potuje skozi prebavni trakt. Zato ga dodajamo v čajne mešanice za lažje odvajanje blata ter za boljše delovanje črevesja. Preprečuje tudi nezdrava črevesna vnetja, ker zavira razmnoževanje bakterij.
Čaj deluje sproščujoče na krče gladkih mišic in pomaga odvajati vetrove, zato ga dodajamo v čajne mešanice za dojenčke, ki imajo težave z napenjanjem v trebuhu. Enako pomaga starejšim otrokom in odraslim.
Spodbuja izločanje žlez, blago poveča izločanje urina. Poveča tudi nastajanje mleka pri doječih materah.
Anetol deluje protitumorno, poveča aktivnost jetrnih encimov.

Izdelki patra Simona Ašiča, ki vsebujejo plod komarčka:

Viri:

1. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002. .
2. Kreft S. Sodobna fitoterapija. Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana, 2013.
3. Saupe J. Naravni zdravnik, Mladinska knjiga, L
4. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Komarček (Foeniculus vulgare L.)