Bazilika (Ocimum basilicum L.)

Uporabni del rastline: zel bazilike (Herba basilici)

Druga imena: božilek, bržilka, bosiljek, bražilka, bažilka.

Opis in nabiranje

Bazilika je močno razraščena rastlina, do 60 cm visoka enoletnica iz družine ustnatic (Lamiaceae). Listi so dolgopecljati in jajčaste oblike. Cvetovi so večbarvni, beli, rožnati ali škrlatni. Cveti od julija do oktobra.
Rada ima s hranilnimi snovmi bogata tla in predvsem obilo sonca. Cela rastlina je močno aromatična. Nabiramo oziroma žanjemo zel bazilike (celo rastlino brez podzemnega dela oziroma gornji del rastline) v času cvetenja, večkrat na leto. Lahko pobiramo tudi samo liste. Sušimo jo v senci, posušena ima slan okus. Hranimo jo v dobro zaprti posodi, sicer izpuhti vsa njena zdravilna in začimbna vrednost.

Uporabni deli rastline in delovanje

Uporabljamo posušeno celo rastlino ali samo liste za pripravo čaja. Lahko jo tudi dodajamo drugim zdravilnim rastlinam za pripravo čajnih mešanic. Bazilika vsebuje eterično olje, cineol, čreslovine in druge neraziskane učinkovine, ki jih je več kot 200. V ljudski medicini bazilika krepi želodec, pomaga pri napenjanju, vetrovih, zaprtju, vrača apetit. Pomirja tudi živčnost, napetost, odpravlja nespečnost. V ta namen jo priporočamo študentom pred izpiti, saj pomaga pri mentalni utrujenosti. Poveča izločanje urina, zato jo uporabljamo pri prehlajenem mehurju, pri pekočem in bolečem mokrenju. Za to delovanje ji dodamo še druge zdravilne rastline za boljši učinek. To so liste breze in velike koprive, zeli zlate rozge in njivske preslice in koruzne laske. Ustavlja beli tok pri ženskah v rodni dobi, zato je primerna za ženske pri motnjah menstrualnega ciklusa. V literaturi zasledimo, da bazilika deluje tudi protivirusno, proti HSV-2, protivnetno in zaščitno za jetra. Izkazuje še antioksidativno delovanje. Zaradi njenega blagodejnega mnogovrstnega delovanja baziliko najdemo v čajnih mešanicah za dobro počutje. Baziliko, najbolje svežo, dodajamo kot okusno in zdravilno začimbo mastnim jedem za lažjo prebavo.

Izdelki patra Simona Ašiča, ki vsebujejo baziliko:

Viri:

1. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2007.
2. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba, 2006.
3. Messegue M. Zelišča za zdravje. CZNG, Ljubljana, 1980.
4. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor, 1983.
5. Khair-ul-Bariyah S. Ocimum bascilicum: A review on Phytochemical and Pharmacological Studies. Pakistan Journal of Chemistry, junij 2012.
6. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Bazilika (Ocimum basilicum L.)