Baldrijan (Valeriana officinalis L.)

Uporabni del rastline: korenina baldrijana (Valerianae radix)

Drugo ime: zdravilna špajka, špajka, ajdina, božjastnica, vražji bič, hajdina, mačja trava, odrijan, pereči ogenj.

Opis in nabiranje

Je prastara zdravilna rastlina. Latinska beseda valere pomeni biti zdrav. Uporabljamo predvsem koreniko s koreninami; nabiramo jih septembra in oktobra, od maja do septembra pa tudi cvetje in listje za tinkture. Korenine samo operemo in hitro posušimo pri 35 °C. Takrat dobijo tisti značilni duh, ki privablja in draži mačke.

Uporabni deli rastline in delovanje

Iz sesekljanih korenin pripravljamo hladne izvlečke: 1–2 čajni žlički namakamo 10 ur v skodelici vode in pijemo čez dan po požirkih. Ali jemljemo kapljice: namakamo korenine v špiritu in jemljemo 30–50 kapljic ali eno čajno žličko na skodelico vode. Tinktura iz namočenega cveta: 1 čajna žlička na 0,25 litra vode. Baldrijan pomirja živce, srčno in želodčno razdraženost. Uravnava pospešen srčni utrip, depresija popusti, apetit se povrne. Temu čaju dodajmo za večji učinek še hmelj in janež. 2 čajni žlički te mešanice poparimo s 0,25 l kropa, pokrijemo, čez kakšno uro odcedimo in pijemo toplo po požirkih. Ta čaj se obnese pri histeriji, migreni, živčni omotici, živčnem bruhanju. Pri nespečnosti uspeh povečamo, če dodamo temu čaju še hmelj. Pol ure pred spanjem vzamemo 1 žličko izvlečka ali tinkture na pol skodelice vode in sladimo s kostanjevim medom. Pri živčni napetosti, pred izpiti ali vožnjo je dobro izpiti skodelico baldrijanovega čaja; dodamo še meliso. Baldrijanov čaj se obnese pri izčrpanosti, krčih, v meni.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje baldrijan:

Viri:

1. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2007.
2.
 Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba, 2006.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Baldrijan (Valeriana officinalis L.)