V sodobnem času se vedno pogosteje vračamo k naravnim rešitvam za ohranjanje zdravja. Eno izmed preprostih, a izjemno učinkovitih sredstev, ki ga poznajo že številni rodovi pred nami, je jabolčni kis. Čeprav ga pogosto povezujemo s kuhinjo, skriva v sebi veliko več kot le začimbo – je tudi naravno prehransko dopolnilo z vrsto blagodejnih učinkov na telo.

Celostna podpora telesu
Redno uživanje jabolčnega kisa, predvsem zaradi prisotnosti jabolčne in oksalne kisline, encimov, flavonoidov, čreslovin, vitaminov in mineralov, dokazano podpira različne telesne funkcije. Pomaga pri krepitvi srčne mišice, uravnavanju krvnega tlaka, izboljšanju presnove, delovanju ledvic, izločanju toksinov ter krepitvi imunskega sistema. Z dodatki, kot so med, zelišča ali česen, se njegovo delovanje še okrepi.
Zlata kombinacija: jabolčni kis in med
Med je že tisočletja cenjen ne le kot sladilo, temveč tudi kot zdravilno sredstvo. Ko ga zmešamo z jabolčnim kisom in razredčimo z vodo, dobimo osvežilni napitek, ki spodbuja naravni ritem organizma, povečuje raven energije in prispeva k boljšemu počutju. Redno uživanje takšne mešanice utrjuje odpornost in preprečuje marsikatero težavo.
Zelišča za boljše počutje
Ko jabolčnemu kisu dodamo zelišča in začimbe, pridobimo pripravek, ki izboljša prebavo, lajša občutek napetosti in dvigne razpoloženje. Takšna kombinacija blagodejno vpliva na delovanje želodca in črevesja, zmanjšuje napenjanje, pomirja razdraženost prebavil in spodbuja izločanje žolča ter želodčnih sokov.
Moč česna in čemaža
Izjemna naravna razkužila, česen in čemaž, sta znana po svojem antiseptičnem in antibiotičnem delovanju. V kombinaciji z jabolčnim kisom se izkažeta kot učinkovita pomoč pri razstrupljanju organizma, zniževanju krvnega tlaka, uravnavanju holesterola, preprečevanju nastanka krvnih strdkov ter pri zaščiti ožilja pred aterosklerozo.

Objavljeno: 17. junij 2025