Malina (Rubus idaeus L.)

Uporabni del rastline: list maline (Rubi folium)

Drugo ime: malinjak, malinuje, malovje, muraga, rdeča kopina, žlahna malenca.

Opis in nabiranje

Malina je visok grm, raste po gozdovih, posekah, jasah, sončnih pobočjih, kultivirana pa po vrtovih in nasadih. Cveti maja in junija, zori od julija do septembra. Liste nabiramo maja in junija, rdeče plodove pa, ko dozorijo. Imajo izreden vonj, so sočni in sladki. Mnogo bolj dišeče in okusne kot domače so gozdne maline.

Uporabni deli rastline in delovanje

Čaj iz malinovih listov blaži črevesna vnetja, ukroti drisko in grižo, ustavlja in čisti kri, ureja menstruacijo, pospešuje potenje, zdravi kožne bolezni in prežene katarje. Kitajke zelo čislajo pri nosečnosti čaj maline, ker preprečuje splav, lajša nosečnost in porod. Piti ga je treba 2- do 3-krat dnevno. Tudi pri hudi menstruaciji ga jemljejo, toda piti ga je treba že teden dni prej. V menopavzi in živčni napetosti dodajamo malini še lipo. Če damo sveže zmečkane liste na boleče dele telesa, se bolečina zmanjša. Malinovi plodovi imajo čudovit okus, vsebujejo veliko mineralov in precej vitaminov A in C. Iz plodov iztisnemo sok, malinovec, ki pride prav pri vročinskih boleznih. Krepi srce in celoten organizem. Maline imamo za dietno prehrano želodčnih, ledvičnih, sladkornih in revmatičnih bolnikov. Če zmešamo malinovec z vinskim ali jabolčnim kisom, dobimo malinov kis; ta znižuje vročino in krepi srce.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje malino:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Malina (Rubus idaeus L.)