Hren (Cochlearia armoracia L.)

Uporabni del rastline: korenina hrena (Cochlearia radix)

Drugo ime: turman.

Opis in nabiranje

Zdravilne so korenine, kopljemo jih od septembra do februarja (v mesecih, katerih imena se končajo na r), za druge mesece pa jih hranimo v temni kleti v zasipnici ali vlažnem pesku. Vsebuje obilo vitamina C. Zadnje čase postaja zanimiv zaradi snovi z antibiotičnimi učinki.

Uporabni deli rastline in delovanje

Hren blago vpliva na pljuča. V ta namen ga mešamo z medom, da se sluz razredči, katar poneha, pozdravijo se astmatične bolezni, celo jetični kašelj se poleže, ker pospešuje obilnejše izločanje sluzi. Pazimo! Uporabljajmo ga zmerno, da ne nastane močna driska ali se ponoči hudo ne potimo. Povečuje izločanje seča. Pazimo! Uživajmo ga zmerno, sicer lahko začno krvaveti ledvice. Manjše količine popolnoma zadostujejo. Naribanemu hrenu dodamo malo vinskega kisa, osladimo pa ga z grozdnim sladkorjem. Na dan jemljemo 3–4
žlice. Kmalu bo seč bister in brez bolezenskih snovi. Nariban hren damo na tilnik zoper glavobol, na lice pa zoper zobobol.
Pazimo! Obkladek naj bo kratkotrajen (20 sekund), sicer lahko nastanejo na koži opekline. Zaradi vitamina C je hren izvrstno zdravilo zoper skorbut, tj. ustno gnilobo, predvsem zaradi vnetih dlesni. Hren naj uživajo sladkorniki, enako tudi revmatiki in ljudje, ki so nagnjeni k protinu. Pri neredni menstruaciji je treba popiti 0,25 litra rdečega vina, v katerem smo skuhali 2 čajni žlički naribanega oz. nastrganega hrena. Če 10 rezin hrena namakamo v vinskem kisu in ga razredčimo, z njim odpravljamo sončne pege, jetrne lise in mozoljavico. Hrenovo vino:
50 g hrena nastrgamo v liter belega vina in namakamo 10 dni; zjutraj na tešče in zvečer vzamemo po eno osminko litra zoper želodčne čire.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje korenino hrena:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Hren (Cochlearia armoracia L.)