Gladež (Ononis spinosa L.)

Uporabni del rastline:  korenina navadnega gladeža (Ononidis radix)

Drugo ime: bodež, gladuška, iglica, mačkovec, moška vera, roboš, trnati gladež, žulj,

Opis in nabiranje

Je nadležen plevel, težko ga iztrebimo. Najhitreje ga zatremo z močnim gnojenjem in polivanjem z gnojnico, vendar pa je tudi zdravilen. Spomladi ali pozno jeseni nabiramo zlasti korenine. Toda pazimo, da se ne ranimo, ker se rane od trnov nerade celijo. Korenine sušimo na vrvici, na zračnem podstrešju ali v pečici pri 40 °C. Debelo korenino po sredi razrežemo. Njegova učinkovitost je odvisna od rastišča. Najbolj mu prijajo apnenčasta tla.

Uporabni deli rastline in delovanje

Čaj iz korenin žene na vodo, vendar le krajši čas. Takrat prenehamo za kakšen teden, nato spet pijemo čaj. Čaj: dve čajni žlički sesekljane korenine namakamo čez noč (8 ur), zjutraj pa samo zavremo in takoj precedimo. Ne sladkamo! Ta čaj je odlično zdravilo zoper kamne in pesek, ki nastaja iz sečne kisline. Pomaga proti vodeničnosti, zlasti v trebuhu, vnetju ledvic, pesku in kamnih ledvic, kamnih in katarju mehurja, protinu, revmi, tako sklepni kot kronični. Poživlja tudi prebavne žleze, da bolj izločajo prebavne sokove. Ugodno vpliva na bronhije, da močneje izločajo sluz in se katarji hitreje pozdravijo, odlično čisti kri. Vino, kuhano s koreninami, pijemo proti kamnom in zlatenici. Kis, kuhan s koreninami, kot odcedek blaži v ustih zobobol. Belo vino, kuhano s koreninami, vtirajo pri krčih meč in prstov. Pri težavah s sečem vzamemo 3 dele gladeža in po 1 del brinovih jagod, peteršija, preslice. Od te mešanice poparimo 2 čajni žlički s 0,5 litra kropa in popijemo po 3 skodelice na dan.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje gladež:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Gladež (Ononis spinosa L.)