Samostan Stična – Domovanje patra Simona Ašiča

18,90 

Kategorija:

Samostan Stična
Domovanje patra Simona Ašiča

več avtorjev
Strani: 200
Format: 170 mm x 220 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2013
ISBN: 978-961-278-047-0

Pater Simon Ašič in žlahtne korenine njegovega stiškega samostana

Mnogi že poznate Ašičeve priročnike o zdravilnih rastlinah. Ta knjiga pa nam omogoča še pogled v ozadje: zgodovino cistercijanov od 12. stoletja dalje, pomembne osebnosti stiških menihov ter njene umetnostne in zgodovinske zaklade. Bralec bo p. Simona Ašiča doživel v novi luči, ko bo bral prikaz njegove duhovne podobe in predane pomoči bolnikom.

»Ob 20-letnici smrti p. Simona Ašiča vam stiški menihi in Celjska Mohorjeva družba s pričujočo knjigo odpiramo pogled na vrt meniškega življenja in na duhovno dediščino, iz katere je rasel p. Simon Ašič. V 12. stoletju našega odrešenja je namreč nebeški vrtnar v drevesnici Cerkve zasadil novo meniško vrsto, drevo belih menihov – cistercijanov«
opat p. Janez Novak

Prvo poglavje knjige je prispeval dr. p. Anton Nadrah in govori o koreninah cistercijanskega izročila tako v Evropi kot v Sloveniji, s posebnim poudarkom na predstavitvi Ašičevih redovnih sopotnikov. Drugo poglavje, ki nam na kratko predstavlja kulturno zgodovino samostana Stična, je napisal dr. Luka Vidmar. Sled prispevek prof. Maje A. Ficko »Med nebom in zemljo«, ki nam približa življenje in delo patra Simona Ašiča. Zadnje poglavje je namenjeno spoznavanju patra Simona kot zeliščarja in zdravilca, napisal ga je mag. Jože Kukman, ki je svojemu razmišljanju dodal še 25 predstavitev najbolj zanimivih zdravilnih zelišč iz zakladnice patra Simona. Uvodno besedo je knjigi napisal sedanji stiški opat p. Janez Novak.

Samostan Stična – Domovanje patra Simona Ašiča