Vrbovec, drobnocvetni (Epilobium parviflorum L.)

Uporabni del rastline: rastlina drobnocvetnega vrbovca (Epilobii herba)

Opis in nabiranje

Vrbovcev je enajst vrst: alpski, gorski, hribski, malocvetni, močvirski, peščeni, rožnati, suličasti, temno zeleni, kosmati in gozdni.
Pazimo! Zadnja dva sta ne samo neuporabna, ampak tudi škodljiva. Sta do 150 cm visoka, imata velike, škrlatnordeče cvete, mesnato steblo in liste, ki so na spodnji strani kosmato dlakasti. V tem se ločita od drugih.
Zdravilne vrste vrbovca pa niso posebno visoke, imajo drobne cvete. Ti so bledorožnati, rdeči ali celo beli. Cvetijo od junija do septembra. Cvetovi sedijo na semenskih luskah kot pribiti na glavicah žebljev. Ko dozorijo, se luske razpočijo in seme, obdano z volnenimi kosmiči, zanese veter po svetu. Rastlino nabiramo, ko cveti. V sredi odrežemo ali kar odlomimo, ker je steblo krhko. Zato pa lahko potem odžene stranske poganjke in se rastlina tako ohrani.

Uporabni deli rastline in delovanje

Vrbovec je odkrila leta 1970 Avstrijka Marija Treben in pokazala trpečim ljudem eno zelo uspešnih zdravilnih rastlin. Drobnocvetni vrbovec je nadvse zdravilno sredstvo za prostato in njene težave, pa tudi za bolezni ledvic in mehurja. S čajem lahko veliko pomagamo pred operacijami prostate. V veliko primerih je ta čaj tako pomagal, da operacija ni bila potrebna. Dostikrat pomaga celo tedaj, če je rak napadel ledvice, mehur ali prostato, zatrjuje na podlagi svojih izkušenj Marija Treben. Za čaj poparimo 1 čajno žličko s 0,25 l kropa, jo čez nekaj minut precedimo in popijemo 2 skodelici na dan: eno na tešče, drugo zvečer, pol ure pred večerjo. Pazimo! Čaj močno deluje. Zadostujeta 2 skodelici na dan, v hujšem primeru 3, sicer lahko nastopijo črevesne in želodčne težave.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje vrbovec:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.

Vrbovec, drobnocvetni (Epilobium parviflorum L.)