Robida (Rubus fruticosus L.)

Uporabni del rastline: list robide (Rubi fruticosi folium)

Drugo ime: kopina, kopinje, kopinača, mačoha, črna malenca, melina, ostrožnica, rbida, robnidnica, strožnica, živi trn.

Opis in nabiranje

Robid je zelo veliko vrst, vse so skoraj enako zdravilne. Predvsem uporabljamo liste za čaje. Aprila in maja nabiramo liste brez pecljev in vršičke poganjkov. Sušimo hitro in v senci. Hranimo na suhem prostoru. Ta čaj poseka vsakega drugega, tudi ruskega. Plodove nabiramo popolnoma zrele in zdrave, ker jih rade napadajo žuželke. Jagode vkuhavamo, dodajmo še bezgove jagode ter poprovo meto.

Uporabni deli rastline in delovanje

Čaj iz robidovih listov ali sok iz jagod odlično deluje zoper drisko, tudi krvavo, ter drisko dojenčkov. Pazimo! Zato ta čaj ni za ljudi, ki trpijo zaradi zaprtja. Pomaga zoper krvavitve iz želodca, proti črevesnemu vnetju, tudi vnetju slepiča in belemu toku. Dodajmo čaju še žajblja! Čaj čisti kri in tako ugodno vpliva na kožne bolezni, izpuščaje in lišaje. Če ga grgramo in po požirkih pijemo, zdravi hripavost, kašelj, vročino, hemoroide in bolne mandlje. Čaj naj pijejo matere pred porodom, ker mehča porodne poti. S toplim prevretkom listov uspešno izplakujemo usta zoper bolne dlesni in afte v ustih. Stolčene liste devamo kot obloge na rane, izpuščaje in ture. Korenine, kuhane v črnem vinu, ustavljajo krvavenja v klimakteriju. Sadeži, sveži, predelani ali vloženi, pomagajo, da živčni ljudje kmalu zaspijo. So odlično hranilo za kri.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje list robide:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Robida (Rubus fruticosus L.)