Peteršilj (Petroselinum hortense L.)

Uporabni del rastline: korenina peteršilja (Petroselini radix)

Druga imena: pravi petršilj, peršun, opih, petržil, peteržal, peršin.

Opis in nabiranje:

Peteršilj je dvoletna ali večletna rastlina iz družine kobulnic (Apiaceae). Ima razčlenjene korenine. Gladko vretenasto korenino imajo le kulturne vrste. Listi so dolgi, svetlo zeleni, enkrat do trikrat pernato razrezani. Steblo je kolenčasto, 50 do 100 cm visoko in nosi rumenkaste cvetove združene v kobulasta socvetja. Po vrtovih ga gojimo kot kuhinjsko dišavno rastlino. Uporabljamo jo v prvem letu rasti. Uživanje listov peteršilja nas ščiti pred nastankom raka, deluje poživljajoče na prebavne organe in preprečuje vrenje v črevesju, zato ga dodajamo v jedi, npr. juhe. 
Korenino peteršilja pa kopljemo aprila ali oktobra in novembra, ki jo dodajamo v čajne mešanice.

Uporabni deli rastline in delovanje:

Korenina peteršilja vsebuje 0,2 do 0,3 % eteričnega olja, katerega najpomembnejši sestavini sta apiol in miristicin. Korenina vsebuje še flavon, kot je apigenin in flavonske glikozide, to sta apigetrin in apiin. V rastlini najdemo še druge flavonoide v manjših količinah, kakor tudi ogljikove hidrate, beljakovine, sluzi in druge spojine.
Peteršilj zmanjšuje napenjanje in olajša odvajanje vetrov ter deluje proti črevesnim krčem. Znanstveniki so dokazali, da apiol in vitro (npr. poizkus v petrijevki) in ex vivo (v živem organizmu) na izoliranem črevesnem tkivu podgan blokira kalcijeve kanale. To je mehanizem, ki potrjuje njegovo blagodejno delovanje proti črevesnim krčem in napenjanju.
Poveča izločanje urina, znižuje količino glukoze in  maščob v krvi. In sicer v ledvični skorji vodni izvleček peteršilja, to je npr. čaj ali juha, deluje zaviralno na natrij-kalijevo ATPazo ter tako poveča diurezo. Pri tem se izloča iz telesa kalij. Dodajamo ga v čajne mešanice, kjer želimo povečati količino izločenega urina. Pri povečani prostati (benigni hiperplaziji prostate), ko se mehur pri uriniranju ne izprazni popolnoma, peteršilj poveča količino  izločenega urina. Torej ga  dodajamo v čajno mešanico za moške, ki imajo povečano prostato. Deluje še protimikrobno in protivnetno.
Povečano izločanje urina olajša tudi izločanje strupov iz telesa, zato peteršilj dodajamo tudi v čajne mešanice proti celulitu.
Deluje še zaščitno na jetra ter deluje antikoagulantno. Pospeši menstruacijo.
V času nosečnosti se je potrebno izogibati večjim količinam peteršilja, saj lahko povzroči splav.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje korenino peteršilja:

Viri:

1. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002.
2. Agyare C. Medicinal Spices and Vegetables from Africa. Petroselinum crispum: a review. 2017.
3. Kreft S. Sodobna fitoterapija. Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana, 2013.
4. Sidra M. Pakistan Journal of Pharmaceutical activities of medicinal plants. Critique of medicinal conspicuousness of Parsley(Petroselinum crispum): A culinary herb of Mediterranean region. Januar 2014.
5. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Peteršilj (Petroselinum hortense L.)