Veliki oman (Inula helenium L.)

Uporabni del rastline: korenina omana (Inulae radix)

Opis in nabiranje

Veliki oman je do 1,5 metra visoka trajnica iz družine košarnic. Gojimo ga po vrtovih, kjer je tudi lep okras s svojimi 8 cm širokimi rumenimi koški.  Prosto v naravi pa raste po vlažnih jarkih in jasah, najraje ob rečnih bregovih, predvsem na Dolenjskem. Ima močno in kratko koreniko ter dolge korenine. Spomladi ali jeseni nabiramo koreniko s koreninami, ki močno diše po vijolicah, ko so posušene. V zdravilne namene lahko uporabljamo svežo koreniko ali posušeno, zmleto v prah.

Uporabni deli rastline in delovanje

Veliki oman ima mnogovrstne učinke. Poveča količino izločenega urina, poveča znojenje, olajša produktivni kašelj, sprošča krče, odpravlja parazite in pospešuje presnovo.
V kombinaciji z drugimi zdravilnimi rastlinami ga priporočajo pri putiki, kroničnem zaprtju, gastroezofagealnem refluksu, dispepsiji itd. Ugodno namreč deluje na prebavila. V ljudski medicini oman pomaga pri sladkorni bolezni, driski, zlatenici in črevesnem vnetju. Kot samostojno zdravilno rastlino ga ne uporabljamo radi, saj bi ga lahko jemali le kratek čas, zato ga dodajamo v čajne mešanice, kjer ga kombiniramo z drugimi zdravilnimi rastlinami za odpravljanje neke težave.
Obsežne kemijske raziskave na koreniki omana so bile narejene v 60. letih prejšnjega stoletja. Izolirane so bile številne nove spojine, ki imajo različne biološke aktivnosti. 28 spojin so izolirali iz korenike omana. Največ je grenkih seskviterpenskih laktonov (alantolakton, izoalanktolakton) ter nekaj eteričnega olja in veliko inulina. Glavna sestavina eteričnega olja je helenin. Novejše raziskave ugotavljajo zaviralni učinek omana na množenje rakavih celic. Oman izkazuje tudi antibiotično aktivnost. Izolirani alantolakton iz korenike omana deluje proti Mycobacterium tuberculosis. To potrjuje, zakaj so včasih dajali kravam in konjem čaj iz omana, da bi preprečili okužbo s povzročiteljem tuberkuloze.
V ljudski medicini se oman danes uporablja pri težavah pri putiki ali revmi. Pater Simon Ašič ga je dodal čajni mešanici proti putiki predvsem zaradi njegovega diuretičnega učinka.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje korenino velikega omana:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2014.
2. Huo Y. Chemical constituents and pharmacological properties of Radix Inulae. School of Pharmacy, Shanghai 3. Jiao Tong University, Shanghai, 2008.
4. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002.
5. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Pripravila: Barbara Kozan, mag.farm.

Veliki oman (Inula helenium L.)