Kumina (Carum carvi L.)

Uporabni del rastline: plod kumine (Carvi fructus)

Drugo ime: kumin, bela cemena, kimca, čumna, divji kumen, kimelj, kumen, kumena.

Opis in nabiranje

Najdemo jo rasti po travnikih, ob potokih, pašnikih in ob robovih poti po vsej Evropi do srednje Azije in severne Afrike. Počasi izginja z naših travnikov, ker se zaradi vedno zgodnejše košnje ne more več zasejati sama. V mnogih deželah srednje Evrope je postala prava redkost. Sodi v družino kobulnic (Apiaceae). Je dvoletna rastlina, v prvem letu požene le listno rozeto, v drugem letu pa cveti, od maja do junija. Beli cvetki so združeni v kobule. Plodovi so zreli junija in julija. Rastlino porežemo preden popolnoma dozori, jo povežemo v snopiče in obesimo na prepih, da dozori. Vsa rastlina lepo diši. Kumina ni le zdravilna rastlina proti napenjanju, ampak tudi začimba.  Dodajamo jo težko prebavljivi ali mastni hrani za izboljšanje okusa in prebave. Kot začimba izboljša tek.

Uporabni deli rastline in delovanje

Plodovi vsebujejo 3 do 7 % eteričnega olja, ki je sestavljeno pretežno iz karvona (50 do 60 %), limonena (do 45 %) in le 1,5 % karveola. V plodovih so še maščobno olje, proteini, ogljikovi hidrati, nekaj fenolnih kislin in malo flavonoidov. Kumina odpravlja težave z napenjanjem v trebuhu, lajša krče gladkih mišic, odpravlja vetrove in deluje protimikrobno. Ugotovili so, da je sproščujoč učinek kumine  na gladke mišice premosorazmeren s količino zaužite kumine. Prav tako so ugotovili, da je v kumini steroidna spojina, ki ima protimikrobne učinke  in podoben spekter delovanja kot antibiotik ampicilin. Karvon deluje zaviralno na rast nekaterih gliv in zajedalcev, in sicer iz rodov Aspergillus, Epidermatophyton in Trichophyton. Deluje tudi protivnetno, ker zavira dejavnost dveh encimov: 5-lipoksigenaze in cikloksigenaze in tako zavira nastajanje levkotrienov in prostaglandinov.
V ljudski medicini kumina poveča izločanje urina, spodbuja delovanje želodca, deluje proti nastajanju ledvičnih kamnov, spodbuja periferni krvni obtok, pospešuje nastajanje mleka pri doječih materah, pospešuje menstruacijo in zmanjšuje krčevite bolečine pri porodnicah.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje plod kumine:

Viri:

1. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2014.
2. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002.
3. Kreft S. Sodobna fitoterapija. Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana, 2013.
4. Agrahari P. A review on the pharmacological aspects of Carum carvi. Gorakhpur university, India. Journal of Biology and Earth Sciences, 2014, Vol 4, Issue 1, M7.
5. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Pripravila: Barbara Kozan, mag.farm.

Kumina (Carum carvi L.)