Krhlika (Rhamnus frangula L.)

Uporabni del rastline: skorja krhlike (Frangulae cortex)

Drugo ime: gadov les, kačje grozdje, krhličevje, krsika, kršlika, nagnojev les, pasja črešnja, smrdel, smrdež, tršlika, žabji čimš.

Opis in nabiranje

Je do 4 m visok grm s temnim, gladkim lubjem, posut z belimi pikami, ima neprijeten vonj. Listi so jajčasti, goli, spodaj dlakavi, na kratkih pecljih. Cvetovi so bledo zeleni ali rumenkasti v listnih pazduhah.
Plodovi so za grah debele koščičaste jagode, ki so najprej zelene, nato rdeče in končno modročrne. Cveti maja in junija. Raste po vlažnih, senčnih gozdovih, ob potokih, pašnikih, ribnikih, mejah. Nabiramo lubje.

Uporabni deli rastline in delovanje

Čaj iz lubja vpliva na živčevje debelega črevesja. Odvaja, ne da bi razdražil črevesno sluznico. Tudi žolč se bolj izloča, če pijemo ta čaj, in obenem preganja gliste. Toda pazimo! Lubje mora prej 1 leto ležati posušeno, da se razstrupi, sicer bi nam bilo slabo in bi bruhali. Za noseče in doječe matere ni priporočljiva. Po tretjem letu zgublja zdravilno moč.
Uporaba: 1 veliko žlico lubja na liter vode ali 1 kavno žličko na večjo skodelico prevremo in pred spanjem popijemo nekaj žlic, drugo čez dan po obrokih. Lahko tudi samo namočimo za 12 ur. Podobno deluje sorodna čistilna krhlika (Rhamnus cathártica). Zdravilo ima to prednost, da se ga telo ne navadi in je vedno učinkovito. Sodobna farmacija pa že izdeluje pripravke iz krhlike in še drugih sestavin.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje lubje krhlike:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Krhlika (Rhamnus frangula L.)