Koruza (Zea mays L.)

Uporabni del rastline: koruzni laski (Maydis stigmata)

Drugo ime: kukorca, kokorica, turščica, turšca, turšica, turška pšenica, debelača.

Opis in nabiranje

Spada v družino trav in je enoletna rastlina. Ima visoko steblo in dolge suličaste liste, zraste do 2 metra visoko. Ljudje jo gojijo za prehrano in za živalsko krmo. Raste pretežno v toplih predelih sveta. Cveti od junija do avgusta. Za zdravilne namene uporabljamo koruzne laske, ki so podolgovate niti iz ženskih cvetov koruze in so videti kot šop las.  Porežemo jih pred  oprašitvijo. Zelo hitro in previdno jih posušimo v senci, da ne izgubijo svoje učinkovitosti. Dobro posušene koruzne laske hranimo v steklenem kozarcu, ki dobro tesni.

Uporabni deli rastline in delovanje

V ljudski medicini čaj iz koruznih laskov poveča izločanje urina, je dober naravni diuretik. Učinkovit je pri edemih, nabiranju tekočine v telesu, pri ledvičnih kamnih, okužbah sečil, boleznih ledvic in mehurja  ter pri putiki in revmi. Prav tako so koruzni laski v ljudski medicini učinkoviti pri močenju postelje, hujšanju in zniževanju povišanega krvnega tlaka.
Koruzni laski vsebujejo proteine, eterično olje, flavonoide, salicilno kislino, čreslovine, vitamin C ter minerale, kot so kalcij, kalij, magnezij ter natrijeve soli. Flavonoidi v koruznih laskih delujejo diuretično.
Kot zanimivost omenimo, da vodni izvleček iz koruznih laskov, čaj, zavira sposobnost tvorjenja biofilma sevov MRSA. Bakterija MRSA  (Staphylococcus aureus, odporen proti meticilinu) je nastala v šestdesetih letih, potem ko je meticilin postal antibiotik. Posledično se tako poveča občutljivost sevov MRSA za zdravilo vankomicin.
Čajno mešanico pri okužbah sečil patra Simona Ašiča sestavljajo naslednje zdravilne rastline: listi velike koprive in navadne breze, rastline njivske preslice, bazilike ter koruzni laski. Če pa koruzne laske uporabljamo samostojno, si čaj iz njih pripravimo tako, da tri žlice laskov poparimo s pol litra vode, namakamo dve uri in pijemo trikrat dnevno pred jedjo.
Vodni izvleček iz koruznih laskov je varen za uporabo. To je potrdila študija na miših, ki so prejemale 100, 200 in 400 mg/kg čaja 28 dni. Rezultati študije niso pokazali statistično značilnega povečanja ravni eritrocitov in hemoglobina. Zaznati pa je bilo povišane vrednosti levkocitov in limfocitov v krvi, kakor tudi vrednosti HDL holesterola. Vrednosti LDL in celokupnega holesterola pa so se znižale.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje koruzne laske:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč. Celjska Mohorjeva družba. Celje, 2014.
2. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Mohorjeva družba. Celje, 1995.
3. Saheed S. Toxicological evaluations of Stigma maydis (corn silk) aqueous extract on hematological and lipid parameters in Wistar rats. Toxicology Reports. Številka 2. 2015.
4. S. Fei. Effects of stigmata maydis on the methicillin resistant Staphylococus aureus biofilm formation. Februar 2019.
5. Kromar J. Zdravilne rastline. Nasveti in recepti. Založba Borec. 1974.
6. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Koruza (Zea mays L.)