Kolmež (Acorus calamus L.)

Uporabni del rastline: korenika kolmeža (Acori calami rhizoma)

Drugo ime: deveta srajčica, sablja, sivi loček, mirisni koren.

Opis in nabiranje

Kolmež je močvirska rastlina, ki raste pri nas, a ne dozori, zato se  pri nas le nespolno razmnožuje. Po izgledu je podobna močvirskim rastlinam. Listi dišijo, še bolj pa korenika z močnim aromatičnim vonjem, ki jo uporabljamo v zdravilne namene. Sodi v družino kačnikovk (Araceae). Mehke korenike nabiramo tako, da cele rastline potegnemo iz tal. Korenike olupimo, očistimo in prerežemo po dolgem, da se hitreje posuše.

Uporabni deli rastline in delovanje

Korenika vsebuje 2 do 9 % zdravilnega eteričnega olja. V njem so naslednje spojine: β-azaron, akoradin, akoron in druge. V koreniki so prisotne še grenčine in čreslovine. Eterično olje lajša krče gladkih mišic in tako deluje proti napenjanju. Skupaj z janežem, komarčkom in kamilico odpravlja vetrove. Kolmež zdravi želodčno razjedo, zato ga dodajamo v čajne mešanice proti zgagi, ki vsebujejo še cvet kamilice in slezenovca, list poprove mete in melise, zel ptičje dresni in rmana ter korenino baldrijana. Grenčine v koreniki spodbudijo izločanje želodčnih in prebavnih sokov, zato kolmež uporabljamo tudi za povečanje apetita. Tako tudi pripomore k lažjemu odvajanju blata pri hemoroidih.
Nekoliko manj pomembno delovanje kolmeža je antidepresivno, pomirjujoče delovanje, saj v ta namen izkoriščamo učinke drugih zdravilnih rastlin. Zagotovo je dobrodošlo še to delovanje pri zgagi, vetrovih in hemoroidih, ko smo zaradi teh težav razburjeni in zaskrbljeni.
Če jemljemo pripravke iz kolmeža sočasno z uspavali, lahko pričakujemo, da bomo spali dlje časa. Kakor tudi če sočasno jemljemo antidepresive, ki delujejo tako, da zavirajo dejavnost encima monoamino-oksidaze (npr. moklobemid), bo antidepresivni učinek zdravila okrepljen.
Brez skrbi lahko samostojno kolmež (kolmeževe kapljice) jemljemo kratek čas (14 dni). Dlje časa ga zaradi vsebnosti β-azarona ne jemljemo, saj lahko le-ta škodljivo deluje na jetra in dvanajstnik.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje korenino kolmeža:

Viri:

1. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002.
2. Kreft S. Sodobna fitoterapija. Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana, 2013.
3. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Kolmež (Acorus calamus L.)