Trobentica ali jeglič (Primula veris L.)

Uporabni del rastline: cvet, korenina trobentice (Primulae flos, radix)

Drugo ime: trobentica

Opis in nabiranje

Je trajnica s kratko, rjavo koreniko. Sveži cvetovi imajo prijeten vonj po medu. Cveti od marca tja do maja, tedaj trgamo cvetje. Korenine kopljemo marca in aprila. Očiščene korenine naberemo na nitke in jih sušimo na zračnem, senčnem mestu. Cvetove hitro posušimo, spraviti pa jih smemo v ne preveč tesno zaprti posodi. Pazimo! Nekateri, na trobentico alergični ljudje, naj je pač ne jemljejo. Čaj sladimo z medom.

Delovanje in uporaba ameriškega slamnika

Čaj iz svežih, poparjenih cvetov zdravi vse vrste katarjev in spravlja iz telesa zimsko navlako, ki se je nabrala ob neprimerni, enostranski hrani, lajša kašelj, nadomešča vitamin C. Čaj čisti zlasti dihala, blaži kašelj in bronhitis, posebno pri starejših ljudeh, zlasti, če mu dodamo mlade brezove liste, mlade koprive. Preprečuje ali vsaj blaži pljučnico. Čaj čisti kri, ledvice, sečila in odvaja seč. Trobentica zdravi protin in revmo. Daljše pitje tega čaja ju prežene. Ta čaj krepi tudi živce in srce, blaži migreno, živčni glavobol, zmanjšuje drgetanje udov in se obnese pri nespečnosti. Vino, v katerem smo namakali cvetje trobentice, je čudovito krepčilo za srce. Čaj pri nespečnosti: 10 delov trobentice, 5 delov sivke, 3 deli hmeljevih storžkov, 2 dela šentjanževke in 1 del baldrijanovih korenin. Čaj pijemo pred spanjem. Čajna mešanica zoper kašelj: trije deli trobentic in po en del janeža, koprca in lapuha.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje trobentico oz. jeglič:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Trobentica ali jeglič (Primula veris L.)