Janež, sladki (Pimpinella anisum L.)

Uporabni del rastline: plod sladkega janeža (Anisi fructus)

Drugo ime: aniž, janžek, koromač, ojnež, onež.

Opis in nabiranje

Je enoletna rastlina z gladkim, okroglim, progastim steblom. Veliki kobuli so zlato rumeni, listi nitasti, plodovi rebrasti in nekoliko sploščeni. Diši aromatično in dišavno.
Zdravilni so plodovi, ki jih nabiramo v jeseni, zel pa lahko vse poletje. Sušimo ga v senci. Previdni bodimo, da ga ne zamenjamo s strupenimi kobulnicami: dobro si ga oglejmo! (Strupene kobulnice: mišjak, steničjak, trobelika.)

Delovanje in uporaba

Čaj iz janeža je odlično sredstvo zoper astmo in oslovski kašelj. Izvrstno pomaga pri katarju dihal, podpira izkašljevanje. Majhne količine krepijo želodec in črevesje, pospešujejo izločanje sokov, pri bronhitisu pa spodbujajo sluznico za izločanje sluzi. Pri revmi ga dodajmo drugim vtiralom! Plodove dajemo v odvajalne čaje, ker zelo pogreje celotno drobovje. Zato je dobro dodati še kumino in sladki janež. (Včasih so temu šaljivo rekli »poprdinec«.) Janež spada med štiri odvajala: janež, beluš, peteršilj in zelena. Deluje proti napenjanju, krčem, vretju, vetrovom.
Janeževo olje: pomaga zoper napenjanje, zdravi katar, lajša bolečine v grlu pri hripavosti, če ga damo nekaj kapljic v vodo za grgranje. Vino, zavreto z janežem, zdravi razne bolezni ledvic in mehurja, lajša boleče mokrenje, mospešuje menstruacijo.
Ugodno deluje na jetra in vranico. Bolj kot janež sta učinkovita kumina in komarček, janež pa ju močno prekaša po okusu.
Najbolje je narediti iz njihovih zdrobljenih plodov mešanico 1:1:1. Janež kot začimba ugodno vpliva na prebavo, preprečuje vetrove. Uporabljamo ga pri peki upognjencev. Dodajamo ga v krušno testo, kislemu zelju in solatam. Iz zdrobljenega semena, namočenega v žganju, dobimo za mnogovrstno uporabo prijetno janeževo žganje.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje plod janeža:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Janež, sladki (Pimpinella anisum L.)