Fižol (Phaseolus vulgaris L.)

Uporabni del rastline: luščina fižola (Phaseoli pericarpium)

Drugo ime: bob, fašon, fežol, fržolj, fržoljček.

Opis in nabiranje

Cvetje nabiramo junija, zelene stroke vse poletje, plodove, ko dozorijo. Ima rad dobro pognojeno zemljo, sončno lego. Preveč apnenčasta tla mu ne prijajo. Za zdravilne namene nabiramo luščine zelenih plodov. Boljše so mesnate sorte, ker bolje učinkujejo. Luščine vsebujejo insulinu podobno snov glukokinin. To je dragoceno zdravilo za sladkornike. Znižuje namreč sladkor v krvi in seču. Med več sortami je treba izbrati najboljše.

Uporabni deli rastline in delovanje

Zelene luščine imajo močan glukokininski učinek. Naj bolniki vse poletje uživajo čim več kuhanih svežih zelenih luščin. Zato za sladkornike sadimo fižol v presledkih od prvih tednov daleč v jesen. Tako bodo stalno imeli sveže zelene luščine. Obroki naj bodo obilni: bolnik lahko zaužije tedensko 4–7 kg. V krvi in seču bo manj acetona, sladkor se bo znižal 30–40 %. čimveč zelenega fižola vložimo v kozarce za zimo. Tudi posušene luščine uspešno zbijajo aceton ter sladkor v krvi in seču. Za zdravljenje pritegnemo še: borovničevo listje, brinje, regrat in rman. Iz teh zelišč pripravimo čajno mešanico in jo pijemo okoli 10 dni. Ali pa pripravimo čaj iz posameznega zelišča in mu dodamo belo omelo ali pelin ali tavžentrože. Nato po 10 dneh nadaljujemo zdravljenje s fižolovimi luščinami ali stroki. Čaj fižolovih strokov uspešno zdravi vodenico, revmo, protin in išias. Obnese se tudi pri bolezni ledvic ali mehurja: zdravi vnetje ledvic po škrlatinki in davici ter tifusu, odstranja ledvične kamne in pesek. Raztaplja in odvaja sečno kislino. Na dan popijemo 2–3 skodelice čaja. Fižolove luščine kuhamo le nekaj minut, odcedimo in pijemo neoslajen čaj. Dolgo kuhanje bi uničilo marsikatero zdravilno učinkovino. Poleg čaja iz luščin pripravljamo tudi juhe iz njih: 2–3 prgišča luščin kuhamo v 0,75 l vode tako dolgo, da ostane pol litra goste juhe. Uživanje te juhe in čaja iz luščin zmanjšuje dozo insulina.

Izdelek patra Simona Ašiča, ki vsebuje fižolove luščne:

Viri:

1. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba.
2
. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Recepti. Celjska Mohorjeva družba.
3. Willfort R. Zdravline rastline in njih uporaba. Založba obzorja Maribor.

Fižol (Phaseolus vulgaris L.)