Breza (Betula pendula L.)

Uporabni del rastline:  list navadne breze (Betulae folium)

Druga imena: bela breza.

Opis in nabiranje

Navadna breza je dobro znano drevo z belim lubjem, ki zraste do 20 m visoko. Sodi v družino brezovk (Betulaceae). Rada raste na posekah, gozdnih jasah in posebno tam, kjer tla niso apnenčasta. Tanke, metlaste veje imajo živozelene in nekoliko lepljive liste. Mlade brezove liste nabiramo v maju, ko so lepo zeleni. Sušimo jih v senci. Imajo značilen vonj in grenak okus.

Uporabni deli rastline in delovanje

Brezovo listje uporabljamo za pripravo čaja, ki pospešuje izločanje seča.
Listi vsebujejo flavonolne glikozide, kot so glikozidi kvercetina in kemferola, klorogensko kislino, tanine, eterično olje v sledovih in 4% mineralov, največ kalija. Sveži listi vsebujejo tudi do 0,5% askorbinske kisline (vitamin C). Za povečano nastajanje urina – količina urina se poveča do 5 krat –  so pomembni predvsem flavonoidi in velika količina kalija v listih. Brezo uporabljamo pri vnetjih sečil, ledvičnih kamnih in pesku. Prav tako uporabljamo brezo kot dodatno  zdravljenje pri bakterijski okužbi sečil. Čaj iz brezovih listov oziroma tudi iz drugih zdravilnih rastlin, ki spirajo sečila, pijemo sočasno z jemanjem antibiotikov, če so le-ti predpisani. Pri putiki se stanje izboljša, če pijemo čaj iz brezovih listov, ker s tem povečamo izločanje sečne kisline z urinom iz telesa. Pomaga tudi pri vodeničnih edemih telesa. Pri postenju, ko želimo izločiti čim več strupov iz telesa, pijemo čaj iz breze in drugih zdravilnih rastlin: zel njivske preslice, list velike koprive, plod kumine in cvet prave kamilice. V čajni mešanici za izboljšanje presnove tudi najdemo brezove liste, kajti pri izboljšanju presnove hitreje nastajajo odpadni produkti v telesu, ki jih je potrebno izločiti.
Pri edemih zaradi okvarjenega srca in ledvic svetujemo previdnost pri uporabi čaja iz brezovih listov.

Izdelki patra Simona Ašiča, ki vsebujejo brezove liste:

Viri:

1. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2007.
2. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002.
3. Kreft S. Sodobna fitoterapija. Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana, 2013.
4. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Breza (Betula pendula L.)